Окървавиха и летището в Истанбул (ОБЗОР)

Окървавиха и летището в Истанбул (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турските власти обвиниха "Ислямска държава", още никой не е поел отговорност

Терористи извършиха четвърта кървава атака в Истанбул тази година. Този път тяхна мишена стана международното летище "Ататюрк". По последни данни на властите жертвите са 41, включително 13 чужденци. Ранени са 239, от тях 41 са в интензивното отделение на болниците в града. Няма информация за пострадали български граждани, каза по Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Президентът Реджеп Ердоган обяви сряда за ден на национален траур. Премиерът Бинали Йълдъръм посочи за извършител "Ислямска държава", но още никоя терористична групировка не е поела отговорност.

Кървавата атака бе извършена малко след 22,00 ч българско време. Взривиха се трима камикадзета на терминала, обслужващ международните полети. Атентаторите пристигнали с такси и започнали да стрелят с автомати "Калашников" на входа на терминала. Взривили се, след като полицията отвърнала на огъня. Сведенията за това, какво всъщност се е случило, са различни. По кадри на очевидци, публикувани в социалните мрежи, обаче се вижда, че терористите откриват огън на входа, пред скенерите за багаж, започва престрелка с полицаите. Най-малко двама нападатели се промъкват в сградата. Около единия хората започват да бягат. Той е повален с изстрел от полицай и остава на земята около 20 сек. Полицаят отива до него, но побягва, явно виждайки, че е опасан с колан с експлозиви. След 2 сек терористът се взривява. Това се случва на наземното ниво в залата за заминаващи. Втори самоубиец се взривява на първия етаж в салона за пристигащи, а трети - на паркинга пред сградата, съобщава Би Би Си. Според журналист от в. "Хюриет", който случайно бил на летището, нападателите били 7.

"Вниманието на хората в чакалнята бе привлечено от мъж, облечен в шлифер, и той нямаше как да не бъде забелязан при адските жеги в Истанбул. Полицаите започнаха да го следват, той се приближи до двама други мъже и те усетиха, че са наблюдавани", разказва Абдулкадир Селви, цитиран от БГНЕС. "Тогава единият започна да стреля с автомат "Калашников" напосоки и веднага с другите потънаха в тълпата. В същия миг първият се взриви на входа на терминала. Там са и най-много жертвите. Полицаите отвърнаха със стрелба, а терористите се затичаха от входа към чакалнята. Там вторият атентатор дърпа щифта на експлозивите по тялото си, камерите са записали ужасяващите кадри с огромното огнено кълбо и търкалящите се на пода десетки хора. Поразяващият ефект на експлозията е твърде голям, защото мястото е пренаселено, пламъците се разпространяват по посока на салона за външните линии. В този момент терористите започват нова стрелба", добавя журналистът.

"В престрелката с полицията един от атентаторите е убит, друг се взривява, а трети е заловен жив. Става ясно, че общо 7 са терористите, продължава издирването на останалите четирима. Според записи от камерите единият камикадзе и друг път е влизал в летището, вероятно за огледи. Атентаторите са влизали два пъти в района на летището с едно и също такси този ден", завършва Селви. Турските власти досега не са дали никакви индикации за още терористи. Според агенция "Доган", след аутопсията на терористите станало ясно, че били чужденци. Това не е официално потвърдено.

Турският здравен министър Реджеп Акдаг обяви, цитиран от АП, че в болниците са останали 129 души, включително граждани на Саудитска Арабия, Афганистан, Пакистан, Узбекистан, Украйна и Швейцария. Губернаторът на Истанбул пък разкри, че след загиналите 41 души 13 са чужденци или с двойно гражданство. Засега е потвърдена смъртта на 23-ма турци, 5 граждани на Саудитска Арабия, двама иракчани и по 1 от Китай, Йордания, Тунис, Узбекистан, Иран и Украйна. Палестинският посланик в Турция твърди, че сред загиналите има и палестинка.

Стана ясно също, че самолетът на албанския премиер Еди Рама се приземил на "Ататюрк" в момента на атаките, съобщиха турски медии. Той пристигна в страната на официално посещение. Вчера сутринта летището поднови работата си, но много чужди авиокомпании отмениха полетите си.

Експерт: "Меките цели" са кошмар за спецслужбите

Терористичната атака в Истанбул е пример за този тип кошмарен сценарий, от който експертите се страхуват най-много. А именно терористи, които се сливат с тълпата на публични места и се самоубиват. Това заяви пред тв канала "Ен Би Си" Джон Пристол, бивш шеф на службата по сигурността в транспорта на САЩ. Способността да се защитават "меките цели" - места, на които проникването и извършването на смъртоносни опустошения от терористи е сравнително безпрепятствено, остава трудно постижима. Тези цели включват летища, транспортни средства, училища, болници, търговски центрове, ресторанти и други места с по-ниска степен на охрана, където има много хора. В САЩ служителите по сигурността и експертите отдавна изказват опасенията си за рисковете пред тези изключително уязвими места. Пристол коментира, че ако има терорист, който е готов да даде живота си в подобни "меки цели", е почти невъзможно атентатът да бъде предотвратен.

Версия: ИД мъсти за загубите в Ирак и Сирия

Анализатори дават ново обяснение за вероятната причина, предизвикала атаката в Истанбул. По-рано вчера се появи версия от руска страна, че атентатът е наказание за Турция заради опита да подобри отношенията си с Кремъл. Този вид атака е отговор на "Ислямска държава" заради загубите в Ирак и Сирия, и по-специално загубата на Фалуджа, смятат обаче други експерти. "Те знаят, че дните им в Ирак и Сирия са преброени, трябва да намерят друго поле на действие", коментира бивш американски военен аташе в Сирия, цитиран от тв канала "Си Ен Ен". Би било "голяма изненада" атаката да е извършена от ПКК, защото обикновено нейните цели са военни и охранителни съоръжения, уточняват други експерти. Нападението носи белезите на ИД заради целта на атаката и използваните методи, както и заради координираната употреба на оръжия и взривове, посочват още те.

US журналист: Терорист се взриви пред очите ни

Гледахме терориста в очите, а миг по-късно той се взриви. Това разказва американският журналист Стивън Набил, който се връщал от меден месец с жена си. Двамата трябвало онази нощ да отпътуват към Ню Йорк, съобщи самият той в "Туитър". Съпругата му е ранена. Малко преди взрива Стивън отишъл към заведение за хранене на горния етаж, а жена му останала в кафене. Когато чул първите изстрели, се затичал към стълбите, по които мислил да слезе при жена си. От тях видял празен голям периметър, по средата на който били терористите, стрелящи напосоки. След взрива Набил изтичал при жена си и я придърпал към намиращ се в близост фризьорски салон. Зачакали в ужас. Чул се изстрел извън магазина. "Едва се спасихме", пише мъжът.

Руснакът Александър Лубнин и украинската му съпруга Татяна трябвало да излетят от "Ататюрк" за Москва в 2 ч през нощта. Двамата чакали на терминала, за да се регистрират за полета. В един момент чули гръм. Взривът станал от другата страна на летището. "Първото, което чухме, беше звук, приличащ на чупещо се стъкло. След няколко секунди имаше още един взрив. Хората се втурнаха към входа. Ние тръгнахме наляво, на другата страна", разказа Александър пред life.ru. Завивайки при информационните табла на турските авиолинии, двамата видели терорист, който хаотично стрелял в тяхната посока. Тогава и Александър е бил ранен. "Видях тичащ човек с черни дрехи. Стреляше в различни посоки, буквално бягайки. Трябваше да блъсна жена си напред, за да се скрие зад отворената врата на павилион. Тогава ме раниха в крака. Успях да изпълзя на безопасно разстояние. Стрелецът изтича покрай мен. Чухме около три взрива", спомня си мъжът, на когото му предстои операция в Истанбул.

Световните лидери осъдиха касапницата

Поредният атентат в Турция бе осъден категорично от държавни лидери от всички континенти. Освен солидарност с турския народ политиците наблегнаха и върху необходимостта от единство в борбата срещу тероризма.

"Изпълнени сме с чувства на дълбоки съболезнования и сме солидарни с народа и правителството на Турция след случилото се в Истанбул. Новината пристигна по време на срещата на Съвета на ЕС. Събития като това потвърждават необходимостта от единен отговор - всички заедно срещу заплахата от международния тероризъм и екстремизма", каза италианският премиер Матео Ренци. "Искам да изкажа съболезнования на турския народ след ужасното нападение на "Ататюрк". Няма абсолютно никакво оправдание за такива ужасни дейния", заяви Таави Ройвас, премиер на Естония. Белгийският му колега Шарл Мишел, чиято страна последна бе обект на координирани терористични атаки на ислямисти, написа в "Туитър": "Мислим за жертвите на атаките в Истанбул. Осъждаме тези брутални актове на насилие".

През "Ататюрк" минават 61 млн. души годишно

"Ататюрк" е главното летище, обслужващо Турция, третото по големина в Европа, след "Хийтроу" в Лондон и "Шарл дьо Гол" в Париж (наскоро надмина това във Франкфурт по брой пътници годишно) и 11-о в света. Разположено е в европейската част на Истанбул, на 24 км западно от центъра на града. Кръстено е на основателя и първи президент на Република Турция - Мустафа Кемал Ататюрк. Отворено е през 1924 г.

През 2015 г. оттам са преминали 61,3 млн. пътници, което го превръща в едно от най-натоварените летища в света по отношение на международния трафик. Летището има 4 терминала, един от тях е карго, друг обслужва частни самолети и чартърни полети. Пътническите терминали са 2, като на Терминал 1 се обслужват пътниците от вътрешни полети, а на Терминал 2 от международни. Това е едно от летищата в Европа с най-засилени мерки за сигурност.

"Ататюрк" ще бъде затворено след отварянето догодина на "Истанбул Ню Еърпорт", който се планира да бъде най-голямото в света.

Ердоган призова света за обща борба

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата в Истанбул и призова за обща международна борба срещу тероризма. Ердоган каза, че подобно отвратително деяние, отнело живота на невинни цивилни, може да се случи на всяко едно летище по света. "Целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция. За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим", посочи президентът на Турция. "Призоваваме света, по-специално западните държави, да заемат твърда позиция срещу тероризма", каза още той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма.

Папата се помоли за жертвите

Папа Франциск се обяви срещу бруталната терористична атака на истанбулското летище. В обедната молитва от прозореца си Светият отец каза, че се моли за жертвите, техните семейства и за целия турски народ. Главата на Римокатолическата църква помоли всички хора на площад "Свети Петър" във Ватикана да склонят глава заедно с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай