22:15 ч.

15.12.17

2 мин.

0

0

0

ОБЗОР: Зелена светлина за втория кръг преговори за Брекзит

от редактор |

ОБЗОР: Зелена светлина за втория кръг преговори за Брекзит

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за започване на втория кръг преговори за Брекзит. Вторият етап от преговорите за Брекзит ще бъде далеч по-труден, предупреди Юнкер.


Евролидерите се съгласиха да се пристъпи към втората фаза от преговорите за Брекзит. Поздравления за премиера на Великобритания Тереза Мей, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър". Мей поздрави Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за "важната крачка по пътя към плавен и организиран Брекзит и изграждане на нашето дълбоко и специално бъдещо партньорство".


ЕС публикува насоките за преговорите по време на втората фаза. Пълноправното членство на Великобритания ще е до края на преходния период, включително участието й в единния пазар и митническия съюз. Съюзът отбелязва, че законодателството на ЕС на Острова ще се прилага до края на преходния период, който се предполага, че ще завърши през 2021 г. Великобритания ще трябва да спазва четирите свободи, което означава, че миграцията от ЕС към Острова ще продължи пет години след референдума. Брюксел потвърди, че ръководните принципи за работната рамка за търговските преговори няма да бъдат публикувани до март. До тогава преговорите ще бъдат за преходния период. ЕС ще поиска повече информация от Лондон за това какви да са търговските отношения между Острова и ЕС. "Даунинг стрийт" обяви, че преди Коледа кабинетът ще обсъди какво търговско споразумение Великобритания ще търси.


От името на Вишеградската четворка унгарският премиер Виктор Орбан каза, че Унгария, Чехия, Словакия и Полша са готови да платят за укрепването на външните граници на ЕС и за стабилизирането на Либия, но няма да приемат мигранти.


Лидерите на ЕС дадоха и официален старт на европейската програма Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Те продължиха с шест месеца тежките икономически санкции срещу Русия, наложени заради намесата й в конфликта в Украйна, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент