ОБЗОР: Провал в преговорите за Брекзит

ОБЗОР: Провал в преговорите за Брекзит | StandartNews.com

Великобритания не успя да постигне споразумение с Европейския съюз за преминаваме към следващия кръг от преговорите за Брекзит, по въпроса за бъдещите търговски отношения и транзитния период след развода. Това се разбра от заявленията, направени по време на съвместна пресконференция на британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след проведения работен обяд между тях.

Мей заяви, че е постигнат съществен прогрес в преговорите, но по „няколко въпроса" са останали различия. Все пак тя продължава да е „сигурна в позитивния изход от разговорите", когато те бъдат продължени по-късно тази седмица и че те ще бъдат финализирани преди срещата на върха на ЕС, предстояща след 10 дни.

От своя страна Юнкер потвърди, че страните „не са успели да достигнат до пълно разбирателство", въпреки „всички усилия" на страните, но според него това „не е провал" и той също продължава да е сигурен, че „може да бъде достигнат достатъчен прогрес" преди декемврийската среща на върха на ЕС.

Междувременно Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзита. Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди днешната среща на премиерката Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел, за да може тя да парафира с тях окончателно споразумение за условията на Брекзита. "Файненшъл таймс" също съобщи, че е постигнат компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат "регулаторен режим" между Северна Ирландия и Ирландската република след Брекзита, твърди вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай