ОБЗОР: Крадат кредитни карти и телефони от малайзийския боинг

ОБЗОР: Крадат кредитни карти и телефони от малайзийския боинг | StandartNews.com

Съпругата на един от загиналите шокирана, че някой източва пари от сметката му

Хората, свалили малайзийския Боинг 777 над Източна Украйна, крадат и използват кредитните карти и мобилните телефони на жертвите. Това съобщава в. "Дейли мейл", като се позовава на роднини на жертвите.

Съпругата на южноафриканец с британско гражданство разказва, че била принудена да закрие банковите му сметки, тъй като засякла движение по тях след катастрофата на 17 юли. Загиналият е Камерън Далциел, пилот на хеликоптер, който наскоро се преместил да живее със семейството си в Малайзия.

Други почернени роднини пък разказват, че бунтовниците в Източна Украйна използват мобилните телефони на загиналите. Те звънели по телефоните, но от отсрещната страна отговаряли мъже с източноевропейски акцент. След това роднините незабавно се свързали с телефонните компании, за да закрият номерата.

Преди дни се появиха и снимки, на които се вижда кат бунтовници вземат пръстен от ръката на един от загиналите.
Според украинското правителство пък бунтовниците са откраднали всичко, каквото могат от самолета, включително бижута, мобилни телефони, пари и кредитни карти, а след това започнали да събират и ценния алуминий от корпуса за скрап. Съществуват и предположения, че бунтовниците се опитват да объркат разследването на катастрофата, като носят до отломките на боинга части от други самолети.

Мълчалив марш в Амстердам

Многочислен Марш на мълчанието в памет на загиналите в боинга в Източна Украйна се проведе в Амстердам. В марша участваха над 6000 души, посочва изданието NOS.nl и добавя, че инициативата им е била да изразят солидарност с роднините и да ги подкрепят в този тежък за тях момент. Повечето загинали в лайнера с 298 души миналия четвъртък са холандски граждани - общо 193. Шестващите пуснали във въздуха стотици бели балони. Първите тленни останки бяха докарани в сряда, а днес от Харков със самолет бяха транспортирани още 74 тела. Ще пристигнат още тела. Всички те се пренасят във военна база в град Хилверсум, където ще се извърши процедурата по идентификацията им.

Истерия срещу дъщерята на Путин

Дъщерята на руския президент Владимир Путин Мария, която живее в Холандия, стана обект на обществени нападки след инцидента с малайзийския самолет в Източна Украйна и се появиха призиви за депортирането й, съобщава в. "Дейли мейл".

28-годишната Мария Путина от години живее край Хага с партньора си Йорит Фаасен. След смъртта на десетки холандци в самолета, за която са обвинявани проруските бунтовници в Източна Украйна, в социалните мрежи в Холандия заваляха атаки срещу Путина. Призивите са за протест пред дома на дъщерята на Путин, чийто адрес е публикуван. Кметът на холандския град Хилверсум Питер Брьотес пък дори призова в интервю за депортирането на дамата.

Свалиха записите от черните кутии

Записите от черните кутии на сваления Боинг 777 над Източна Украйна са свалени и днес трябваше да започне проучването на първите от тях, съобщиха изследователите от бюрото за разследване на въздушни инциденти във Великобритания.

Те са успели да свалят информацията за разговорите от пилотската кабина, въпреки че черната кутия, която я записва, е била леко повредена. За щастие паметта била невредима.

Днес се очакваше да започне и проучването на данните от другата кутия, която записва техническата информация за полета.

По-рано разследващите обявиха, че нямат доказателства черните кутии да са манипулирани.

САЩ и Русия продължиха с обвиненията

Русия и САЩ продължиха взаимните обвинения за отговорност и подправяне на факти за боинга, с който загинаха 298 души. Зам.министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов коментира хипотезите на американското разузнаване за ролята на Москва с контравъпрос къде са данните и снимките от спътниците, с които Америка се аргументира и на базата на тях обвинява опълченците. "Защо не ги показват? Още ги доизмислят ли?", попита висшият военен, посочвайки, че Москва вече е показала снимки от свои сателити, докато американците не го правят, докато изключват украинските военни да имат нещо общо с трагедията, при това дали знаят къде точно в Украйна са разположени всички ракетни комплекси на Киев. В същото време говорителката на Държавния департамент Мари Харф за пореден път изтъкна, че щатските спецслужби знаят откъде е изстрелян Бук-а и сметна за уместно да обвини Путин. "Руските сепаратисти, които според нас изстреляха тази ракета, не биха могли да действат без подкрепата на Владимир Путин", каза Харф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай