ОБЗОР: Франция въстана срещу реформата на Макрон

ОБЗОР: Франция въстана срещу реформата на Макрон | StandartNews.com

Хиляди машинисти, учители, медицински сестри, ръководители на полети и други служители от публичния сектор стачкуват във Франция срещу последната реформа на президента Еманюел Макрон, съобщава в. "Гардиън". Бунтът бележи нова съвместна фаза и синдикални действия, като това е първият протест срещу Макрон, който събира държавни служители и жп работници. Заради протестите са отменени пътуванията с влак, някои училища са затворени, около 30% са анулираните полети в Париж, затруднени са и полетите в южната част на страната. Общо са организирани около 150 протеста в цялата страна.

Големият публичен сектор във Франция, в който работят около 5,4 млн. държавни служители е против плановете за затягане на коланите на Макрон, а синдикатите го обвиняват, че се опитва да разруши държавния сектор.

Служителите в публичния сектор недоволстват, че президентът се стреми да намали бюджета, ще разчита повече на договорни работници, ще въведе възнаграждения, основаващи се на заслуги, и доброволни съкращения, както и да съкрати 120 000 служители в следващите 5 г.

"Недоволството и тревогата се разпространяват много бързо", коментира Жан-Марк Кан, представител на UGFF-CGT, един от най-големите синдикати във Франция.

Жп работниците предупреждават с продължителни стачни действия до юни. Те се бунтуват срещу срещу плановете на Макрон да прокара широки реформи във френските железници, включително да намали разходите, като ограничи специалните трудови права на железопътните работници.

От 3 април до 28 юни железопътните профсъюзи планират стачки по два дни на всеки пет.

Правителството на Макрон коментира, че стои твърдо зад програмата си за намаляване на държавните разходи и се надява, че общественото мнение няма да се повлияе от неудобството предизвикано от железниците и няма да подкрепи стачките. Проучване на Les Echos показа, че малко повече от половината от французите подкрепят стачката, но повечето от работещите в частния сектор са против.

"Ще продължим да реформираме Франция из основи ... с увереността, че страната ни се нуждае от тази трансформация, за да компенсираме загубите през предходните десетилетия", заяви Макрон пред репортери по време на пътуване до Индия миналата седмица.

Дата за начало на стачките е съзнателно избрана, за да отрази началото на национални протести през 1968 г., довели до най-големите стачки в страната и до известните улични сблъсъци между полиция и студенти през май 1968г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай