ОБЗОР: Европа ще продължи да нагъва дюнери

ОБЗОР: Европа ще продължи да нагъва дюнери | StandartNews.com

Европейският съюз няма да забрани използването на замразено месо за приготвянето на дюнери, както обявиха наскоро някои медии. Напротив, няма да се допусне използването на вредни добавки в замразеното месо. Сериозни опасения относно въздействието върху здравето на фосфатите, използвани като хранителни добавки, бяха изразени от членовете на комисията на Европейския парламент по обществено здраве и безопасност на храните, съобщиха от институцията. Те се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (включително и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче.

Зам.-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке заяви: „Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери. Някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и понастоящем е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери". "Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от Европейската комисия, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки. Решението на комисията на ЕП ще трябва да бъде гласувано в пленарна зала и ако бъде одобрено, сегашното положение ще остане непроменено, т.е. фосфатните добавки няма да могат да се използват в замразеното месо за дюнери", допълва ван ден Бруке.

Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, поради големия брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

Евродепутатите припомнят, че научно изследване от 2012 г. е установило потенциална връзка между фосфатните добавки в храни и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай