Обсъждат 5% съкращаване на администрацията в Сърбия

Обсъждат 5% съкращаване на администрацията в Сърбия | StandartNews.com

Белград. Сръбският парламент обсъжда с Международния валутен фонд (МВФ) съкращаване в размер на 5% на държавната администрация, предаде "Ройтерс". Мярката е част от тригодишно стендбай споразумение, от което властите се нуждаят в опит да компенсират бюджетния дефицит, надхвърлил 8% от БВП.

Миналата седмица министър-председателят Александър Вучич оповести, че ще трябва да се намалят както заплатите в бюджетните организации, така и пенсиите.

Преговорите предстои да започнат, след като в края на септември или началото на октомври властите направят актуализация на бюджета за 2014 г.

Кори Удовички, министър на държавната администрация и местното самоуправление, изрази мнението, че вероятно 25 000 души ще си изгубят работата, по данни на "Ройтерс" се имат предвид сектори, включващи и лекари и учители.

Публичните дългове достигнаха 73% от БВП, като безработицата в страната е около 20%, а специалисти твърдят, че държавната администрация трябва да се намали със 100 000 души, за да се стабилизира бюджетът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай