Обмислят въвеждането на поименни билети за влакове в Европа

Обмислят въвеждането на поименни билети за влакове в Европа | StandartNews.com

Въвеждането на поименни билети за част от влаковете в Европа. Това обмислят държавите Германия, Белгия, Холандия, Испания, Италия, Франция, Великобритания, Люксембург и Швейцария. Техните транспортни и вътрешни министри се събраха в събота в Париж, за да обсъдят идеята, която дойде от Белгия след инцидента във влак на 21 август. 

Вътрешният министър на Белгия Ян Жамбон обяви след края на разговорите, че ще има поименни билети за международните влакове, които ще наподобяват на самолетните.

Министрите се обединиха около тезата, че транспортните компании трябва да събират по-пълна информация за пътниците, резервиращи си билети за железниците, например използвани кредитни и дебитни карти, която да се съхранява в специална система и да е на разположение на властите при различни инциденти.

Повече проверки на пътниците, които се качват на влаковете, както и техния багаж, а също така и специални полицейски патрули, са другата стъпка, която смятат да предприемат деветте европейски държави.

"Сигурността и безопасността на пътниците е първостепенен приоритет, но не бива да преиграваме. Важно е, доколкото е възможно, общественият транспорт да остане отворен и достъпен. Мерките за сигурност трябва да съответстват на заплахата", каза еврокомисарят за транспорта Виолета Булц след разговорите в Париж.

Сигурността в международните теми ще бъде част от темите по време на дискусиите, които транспортните министри от ЕС ще обсъдят в Брюксел след дни - на 8 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай