Обама: Русия има пряка отговорност за разследването

Обама: Русия има пряка отговорност за разследването | StandartNews.com

Вашингтон/Москва. "Русия има огромно влияние върху сепаратистите. Тя ги подстрекава, тя ги обучава, въоръжава ги, включително със зенитно оръжие... ключовите лидери на сепаратистите са руски граждани", каза на пресконференция за самолетната трагедия в Украйна президентът на САЩ Барак Обама.

Ако продължава по този начин да нарушава украинския суверенитет, Русия на президента Владимир Путин ще продължи да се самоизолира, предупреди той.

"Господин Путин нееднократно заяви, че е нужно възможно най-бързо да се проведе разследване за авиокатастрофата, за да се установи максимално точно причината за трагедията. Уважавам тази гледна точка, но очаквам от руската страна конкретни действия", заяви Обама и добави, че "руските власти трябва да се откажат от стратегията си по отношение на Украйна".

Обама окачестви като "оскърбителен" хаоса на мястото, където е паднал сваления малайзийски самолет, предаде АФП.

Руският президент Владимир Путин трябва да накара сепаратистите са сътрудничат при разследването на инцидента, добави той в специално изявления в Белия дом.

Доколкото Русия има голямо влияние върху опълченците, "Русия и президентът Путин носят пряка отговорност" да бъде извършено пълно и обективно разследване, твърди още Обама.

По-рано в понеделник Владимир Путин призова да не се политизира трагедията.

Във връзка с ужасните трагични събития, които се случиха в небето над Донецк, бих искал да кажа още веднъж как ние в Русия се отнасяме към събитията, които се случват днес в Украйна, се казва в изявление на руския президент.

"Ние нееднократно призоваваха всички противодействащи страни незабавно да спрат кръвопролитието и да седнат на масата за преговори. Със сигурност може да се каже, че ако на 28 юни бойните действия в Източна Украйна не бяха възобновени, тази трагедия сигурно нямаше да стане", заяви руският държавен глава.

"Същевременно никой не бива и няма право да използва тази трагедия за постигането на теснокористни политически цели. Такива събития трябва не да разединяват, а да обединяват хората. Трябва всички хора, които отговарят за ситуацията в региона, да повишат отговорността си и пред собствения народ и пред народите на онези държави, чиито представители станаха жертви на тази катастрофа.

Необходимо е да се направи всичко, за да осигури безопасността на работата на международните експерти на мястото на трагедията", подчерта президентът.

Путин обеща, че Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за да може конфликтът в Източна Украйна да премине от сегашната военна фаза във фазата на обсъждане на масата за преговори с мирни и изключително и само дипломатични средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай