Обама: На нас не ни трябва война

Обама: На нас не ни трябва война | StandartNews.com

Вашингтон/Киев. Президентът на САЩ Барак Обама заяви преди началото на днешните преговори в Женева, че на САЩ не им трябва нова война.

"Нека да изчакаме какво ще постигне дипломацията. На нас не ни трябва нова война. Това, което искаме да осигурим, е Украйна да има нормални отношения със своите съседи ... без това да зависи от Русия, от САЩ, или от някоя друга държава.

Опитите на Русия да дестабилизира Украйна няма да останат без последствия", предупреди Обама. Той изрази увереност, че Москва не търси военен конфликт с Вашингтон по отношение на украинския конфликт.

В четвъртък се очаква да се проведе среща в Женева между представители на САЩ, ЕС, Украйна и Русия относно ситуацията в Източна Украйна.

Ситуацията в източните части на Украйна все още е неспокойна. Американските власти призоваха своите граждани да не пътуват в Крим, Харков, Донецк и Луганск, които се смятат за горещите точки на сепаратистките настроения.

През изминалата нощ бяха ранени най-малко десет души, след като неизвестни активисти нападнаха поделение на украинската армия в град Мариупол. След размяна на изстрели, войниците успяха да отбият щурма. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради. Местни медии съобщават, че има четирима загинали. Според експерти, атаката е била ръководена от руското разузнаване.

По-рано вечерта близо 300 поддръжници на референдума за определяне на статута на региона проведоха митинг пред сградата на Донецката областна държавна администрация. Участниците в акцията са се събрали от страната на централния вход на сградата.

Сепаратистите в украинското селище Пчелкин, което се намира в близост до Краматорск, пуснаха украинските войници, които бяха блокирали по-рано, да си вървят, предаде УНН. Близо 500 военнослужещите бяха принудени да предадат оръжието си, след което се отправиха към Днепропетровск.

Те увериха, че по време на блокадата не е имало сблъсъци с местните жители и хората дори са им носили храна и вода.

Войниците от украинската бронирана колона, която бе блокирана от проруски демонстранти в източния украински град Краматорск, започнаха да предават оръжията си преди да се върнат обратно, предаде Франс прес. Военните демонтират затворите на оръжията си, които после биват събирани от мъж в униформа без отличителни знаци, който се представя като член на активните в района проруски въоръжени групи. След това украинските военни трябва да се върнат, откъдето са дошли, съгласно постигнато споразумение между двете страни.

Автоколоната от 15 бронетранспортьора бе спряна вчера от проруски демонстранти в Краматорск на път за Славянск, който от събота е под контрола на проруски въоръжени бунтовници. Други шест бронетранспортьора от колоната бяха заловени от проруски бойци и се включиха в отбраната на Славянск с развети руски знамена.

Украинското министерство на отбраната лансира няколко версии за случилото се край Краматорск. Отначало то заяви, че снимките на заловената бронетехника са фалшиви. После шефът на фракцията "Баткищина" Сергей Соболев разясни, че това е бил хитър трик - военните нарочно са сложили руски знамена на машините, за да се "доближат до агресора". Накрая от министерството признаха, че "руските диверсионно-терористични групи и местните екстремисти са заловили няколко образци на бронетехника на въоръжените сили на Украйна". Руските медии обаче отбелязват, че войниците са предали техниката без нито един изстрел и към тях не е била проявена никаква агресия от местните жители. Така че става дума за доброволно предаване на БТР-те.

Жителите на Славянск носят вода и цигари на войниците, докарали шестте машини. Млади жени поставят цветя върху тях. Мнозина снимат сцената или се снимат с мъжете във военни униформи, които не са много разговорливи и за които все още не се знае кои са, разказва кореспондентът на Франс прес.

"Дали това са украинци, дезертирали от редовната армия, за да минат на страната на проруските активисти? Или са агенти от специалните части на Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ - специалните служби на руската армия), действащи нелегално в Украйна, както твърдят Киев и западните страни?", се пита той. Един от мъжете в униформа се представя с прякора Балу и твърди, че военните са дезертьори от украинската армия и доброволци от Крим. "Аз съм от силите за самоотбрана на Крим. Като мен има още десетина. Другите около 150 военни са украинци", твърди Балу.

Вече втора поредна седмица сградата на областната администрация на Донецк е завзета и барикадирана, а хората, под чийто контрол се намира, настояват за автономия от Киев и референдум.

Охраната в центъра на града тази нощ беше затегната, защото хората смятат, че тепърва областта ще стане арена на сблъсък между украински и руски части, които се струпват в региона през последните дни.

Освен с барикади, хората пазят завзетите сгради и с други препятствия - торби с пясък, опънати жици и бодлива тел.

Освен продължаващото напрежение в десетки населени места в района, в Донецк тази вечер се очакват и два паралелни митинга - проруски и проукраински.

Междувременно, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин намекна, че преговорите за Украйна в Женева може и да не се състоят, ако украинската власт употреби сила спрямо сепаратистите.

Същевременно, Саманта Пауър, постоянен представител на САЩ в международната организация, заяви, че наблюдателната мисия на ООН трябва да продължи своята работа в Украйна, за да установи дали наистина Русия се опитва да дестабилизира ситуацията и да анексира части от украинската територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай