Обама към Путин: По-спокойно с Турция

Обама към Путин: По-спокойно с Турция | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама е призовал руския си колега Владимир Путин да намали напрежението с Турция след инцидента със свалянето на руския самолет на сирийската граница. Това стана на непланирана извънредна среща между двамата по време на конференцията за климатичните промени в Париж, която бе открита вчера.

Президентът Обама изрази съжаление във връзка с трагичния инцидент с руския самолет Су-24 и призова Путин да намали напрежението с Турция, възникнало след това, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков. В разговора си те обсъдиха и ситуацията в Сирия и се обявиха за "напредък към започване на политически уреждане". Обама е казал на Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта, за да спре сирийската гражданска война. Обама е призовал също така Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия срещу "Ислямска държава", а не срещу бунтовниците, воюващи с Асад. Путин и Обама са разговаряли и за Украйна.

Руският президент Владимир Путин обаче няма да разговаря с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщи Песков, въпреки желанието на Ердоган за подобна среща.

Междувременно и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за свалянето на напрежението между Русия и Турция. "Заместник генералният секретар на НАТО проведе среща с постоянния руски представител в алианса Александър Грушко във връзка с инцидента със Су-24. Той подчерта необходимостта от намаляване на напрежението и от провеждането на преки контакти между Анкара и Москва", подчерта Столтенберг. "Те трябва да решат как да оценят ситуацията и да избягват по-нататъшни инциденти", изтъкна още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай