Обама и Меркел: Отговорът на ЕС и САЩ ще е твърд

Обама и Меркел: Отговорът на ЕС и САЩ ще е твърд  | StandartNews.com

Вашингтон. "Възможността да снабдим Киев със "смъртоносни отбранителни оръжия" е на масата", това заяви държавният глава на САЩ Барак Обама на съвместна пресконференция с Ангела Меркел. Канцлерът на Германия все пак за пореден път заяви, че не бива да става възможен "военен изход" на конфликта в Украйна.

"Все още не е взето окончателно решение. Истината е, че ако наистина дипломатичните опити се провалят, помолих екипа ми да разгледа всички възможни варианти. Какво друго можем да направим, за да променим сметките на г-н Путин?, попита Обама.

Меркел, която се видя с Владимир Путин миналия петък, заедно с френския президент Франсоа Оланд, говори със същата твърдост като Обама, но не с толкова враждебен тон.

"Продължаваме да преследваме дипломатическо решение. Макар че претърпяхме доста неуспехи. Но както досега съм казвала, не виждам военен изход от този конфликт", каза Меркел.

Канцлерът на Германия по всяка вероятност ще лети в сряда до Минск, където ще вземе участие в четиристранни разговори между Украйна, Русия, Германия Франция, в пореден опит да се възроди спирането на огъня и пътната карта за разрешаване на конфликта през миналия септември. "Няма как да си простя, ако не направим още един опит в тази насока", добави Меркел.

И двамата лидери обаче изразиха скептицизъм относно намирането на мирен изход от ситуацията.

"Ако обаче дойде този момент и трябва да се каже, че няма как да успеем с дипломация, тогава САЩ и Европа ще трябва да седнат на една маса, за да преценят какво друго може да се направи", добави 60-годишната Меркел.

ЕС отложи новите санкции срещу Русия предвид предстоящите мирни разговори, но президентът на Америка отбеляза, че настоящите мерки "трябва да продължат да действат с пълна сила. Държавният глава на САЩ призна, че сегашните санкции не успяват да разубедят Путин да продължи с курса, който е поел.

Обама и Меркел показаха, че имат тактически различия към ситуацията, но все пак се опитаха да представят и общи гледни точки.

"Руската агресия подсили единството между САЩ, Германия и другите европейски съюзници. Отговорът на САЩ и Европа ще е силен и обединен. Това няма как да се промени", добави Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай