Ново дело за корупция срещу Виктор Понта

Ново дело за корупция срещу Виктор Понта | StandartNews.com

Бившият румънски премиер Виктор Понта беше извикан за изслушване днес по ново дело за корупция, в което е разследван за използване на влияние с цел извличане на неправомерни финансови или други ползи за себе си или за друго лице и съучастие в пране на пари, съобщава Медиафакс.

Прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/са поставили бившия премиер под съдебен контрол.

Според съдебни източници, цитирани от в. "Ромъния либера", Понта е разследван за това, че през 2012 г., възползвайки се от авторитета си на председател на Социалдемократическата партия /СДП/, е получил 220 000 евро от бизнесмена Себастиан Гица, за да му бъде осигурена избираема позиция в листата на СДП.

Впоследствие Гица спечели място в Камарата на депутатите като кандидат от окръг Прахова.

Според антикорупционните прокурори сумата била използвана от Понта за организирането на посещение в Румъния на популярно лице от чуждестранната политика с цел трупане на електорален капитал преди изборите. Цитираните от. "Ромъния либера" източници твърдят, че това лице е бившият британски премиер Тони Блеър, който бил поканен да изнесе лекция пред румънските социалдемократи.

Прокурорите уточняват, че подобно деяние се наказва със затвор от една до пет години. Виктор Понта подаде оставка като премиер през ноември 2015 г. след масови протести заради пожар в нощен клуб, който отне живота на 64 души. Срещу него вече тече дело за престъпления, свързани с фалшификация на документи, съучастие в данъчни измами и пране на пари в периода 2007-2008 г. в качеството му на адвокат.

Себастиан Гица, близък приятел на Понта, също бе изпратен на съд по обвинения в редица престъпления, сред които даване на подкуп, шантаж, купуване на влияние и други, посочват БТА и bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай