Новица Тончев: Ще се разберем с Косово, нямаме деца за войници

Новица Тончев: Ще се разберем с Косово, нямаме деца за войници | StandartNews.com

Новица Тончев е депутат в Народното събрание на Република Сърбия. Заместник- председател е на Социалистическата партия на Сърбия. Тончев, който е с български произход, оглавява парламентарната група за приятелство с България. Като участник във водената от
председателката на сръбския парламент Мая Гойкович делегация, преди дни посети София и Велико Търново. Депутатът притежава строителната компания "Тончев строителство" и реномирания хотел „New City" в Ниш. Освен всички останали ангажименти намира време и да участва в ръководството на Футболния съюз на западната ни съседка.

- Г-н Тончев, какви бяха акцентите в разговорите и срещите на сръбските депутати в София?
- Темата на нашата среща бе преди всичко парламентарното сътрудничество между Сърбия и България и укрепване на приятелството което ни свързва от векове. Възползвам се от възможността да напомня, че официалните дипломатически отношения между двете ни страни са установени още от 18 януари 1879 година. Ние живеем в епоха, носеща нови предизвикателства, и затова се стремим да укрепваме двустранните връзки на най-високото държавно ниво. Съседските отношения са гаранция на мира, стабилността и икономическия напредък в региона. Вярвам и очаквам, че ще конкретизираме нови проекти на трансграничното сътрудничество. Те и до сега са реализирани успешно с подкрепа на институциите на Европейския съюз.
Ние трябва да увеличим обмена на туристите в идния период, а също така и да увеличим оборота в тъговията между Сърбия и България във всички области. Също така, желая да акцентирам, че съм изключително доволен поради факта, че

в Сърбия се зачитат правата на българското национално малцинство

и че на същия обем на правата те се радват и в Сърбия, и в България
- Какво най-много Ви впечатли по време на визитата ви?
- Много съм доволен, че съм председател на група за сътрудничество между народи с еднакъв менталитет, цел и настроение. Народи с една граница, която вече привидно съществува и постепенно изчезва. Това бе и главната цел на нашето посещение от Сърбия. Да няма разделение, граници, да има добри съседски отношения, мир и благоденствие, икономическо и социално развитие, сътрудничество на двете страни и взаимна помощ. Като сръбски депутат съм много доволен, че от страна на България, която е член на ЕС, се подпомага и подкрепя Сърбия по пътя към прозореца на света – Европа. Доволен съм като гражданин на моята община Сурдолица, която се намира близо до границата с България, че с получените от ЕС средства за трансгранични проекти родното ми място стана едно хубаво, модерно и известно градче, с което особено се гордея.
- Кои са най-значимите постижения в отношенията между България и Сърбия през последните години ?
- Сърбия и България имат сключена програма на трансграничното сътрудничество ИПА 2014-2020 г. В момента се провежда втората фаза на този проект на стойност от 12 милиона евро и

в него участват 6 локални региона от България и седем от Сърбия

Става дума за проектите в областта на туризъма /туристическата атрактивност, трансграничния туристически продукт, директното сътрудничество между хората и тяхното включване в мрежата,/ младите хора /уменията и предприемачеството и директното сътрудничество между хората и включването им в мрежата / и околната среда/съвместното управление с рисковете и защита на природата/. За мен лично проектите ИПА за трансграничното сътрудничество на общините и градовете от Сърбия с местните власти в България са най-важната тема. Аз представлявам община Сурдулица, която вече доста години участва активно в проектите на трансграничното сътрудничество. Ако тях ги нямаше, ние нямаше да успеем да подобрим инфраструктурата, културните и туристически потенциали в Сурдулица. Моите съграждани виждат това и много го оценяват, защото знаят откъде са дошли парите и подкрепата. Градовете в Сърбия все още не ползват достатъчно потенциала на ИПА фондовете. Затова в тази област много важен за нас ще е опитът на приятелите от България.
- По пътя към ЕС Сърбия трябва да реши и проблемите в отношенията с Косово. Какво да очакваме в близко бъдеще ?
-Окончателното решение на статута на Косово в момента е най-важната тема за ръководството на нашата държава, която търси дългосрочно и историческо решение. Както сигурно сте запознати с изявленията на президента на Сърбия Александър Вучич и ръководителя на нашата дипломация Ивица Дачич, главния императив на Сърбия е запазването на мира и стабилността в региона в идните години и десетилетия. Аз вярвам, че ще успеем да постигнем компромис с албанците. Ние нямаме повече деца за нови битки и нямаме намерение да воюваме. Когато казвам това, искам да изтъкна, че и българското национално малцинство в Сърбия желае мир, сигурност и икономически просперитет. Поради това окончателното решение на статута на Косово трябва да гарантира мира не само за сърбите, но и за всичките малцинствени групи, живущи в Сърбия.
-В близките до границата райони на Сърбия има много хора от български произход. Какво прави сръбското правителство за икономическото и социално развитие на тези райони?
- Когато става дума за региона на Югоизточна Сърбия, гравитиращ към България, фокусът в политиката на правителството в Белград е върху изграждането на коридор 10. Приключихме плановете и обезпечихме банковата гаранция от

200 милиона евро за изграждането на първия участък на автомагистралата

Ниш - МердереИШ- Плочник. Целта е с добрата пътна инфраструктура да привлечеме повече пътници и туристи от държавите на ЕС и да станем гръбначния стълб на транзита на стоки, услуги и пътниците в този регион. Колкото повече пътници в транзит използват коридор 10 в Сърбия, толкова по-голям ще бъде и прилива на туристите в България, така че ползата ще бъде и за двете страни. Също така, искам да акцентирам, че за правителството на Сърбия е важна и газовият интерконектор Ниш - Димитровград, както и модернизацията на жп линията Ниш - Димитровград.
- Все повече сръбски туристи идват в България, а българите ходят в Сърбия. Вашият избирателен район като депутат е на километри от българо-сръбската граница. Какво предлага на туристите Вашият роден край?
- Каня всичките граждани на България, особено любителите на природата, планинарите, спортистите и рибарите да посетят община Сурдулица и националния парк Власина, намиращ се на 1213 м над надморското равнище. Голяма атракция е Власинското езеро, постиращо се на 16 километра площ. Който само веднаж дойде и види това чудо на природата, след това ще идва всяка година.

Любомир Михайлов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай