Нови партии разтърсиха Испания (ОБЗОР)

Нови партии разтърсиха Испания (ОБЗОР) | StandartNews.com

Избирателите наказаха основните политически партии в Испания на местните избори. Много хора пренасочиха подкрепата си към нови, антисистемни формации, които водиха кампания с обещание за промяна на фона на мъчителните мерки за икономии, високата безработица и политическите корупционни скандали. Регионалните и общински избори разби двуполюсния модел, който властва в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 г.

Над 30 млн. души бяха призовани да гласуват за повече от 8100 общини и за правителствата на 13 от 17-те автономни региона в страната. Управляващата Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой е първа с 27%. Тя обаче изгуби абсолютното мнозинство, което имаше досега в 8 регионални правителства. Тя може да изгуби за пръв път от 20 г. властта си над общинския съвет в столицата Мадрид, ако лявото движение "Подемос" събере мнозинство в коалиция с други партии. Това е най-слабият резултат на НП на общински избори от 1991 г. Партията получава 21 места в 57-членния общински съвет на столицата. На второ място е листата "Мадрид сега" начело с Мануела Кармена, подкрепена от "Подемос", с 20 места. Социалистите са трети с 9. Ако състави лява коалиция със социалистите, "Мадрид сега" ще получи абсолютно мнозинство в съвета.

Обща листа на движението "Възмутените" и на "Подемос" печели най-много гласове в общинските избори в Барселона. Там и в Мадрид не се гласува за кмет на преки общи избори. Кметовете ще бъде избрани в следващите дни, след сложни пазарлъци между общинските съветници. В Барселона листата на активистката от битката с банковите отнемания на жилища Ада Колау изпревари консервативния националист и кмет Хавиер Триас. Ако състави коалиция, Колау ще стане първата жена кмет на града. Вчера тя обеща испанците, които не могат да си плащат ипотечните кредити, да не бъдат изхвърляни от жилищата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай