Нови арести на полицаи в Турция за "анти-правителствен" заговор

Нови арести на полицаи в Турция за "анти-правителствен" заговор | StandartNews.com

Истанбул. Десетки турски полицейски служители, включително бивш шеф на икономическото звено, бяха задържани в понеделник в нова вълна от арести по обвинения, че служителите са участвали в заговор срещу правителството, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии.

Заповеди за арест са издадени за 33 полиции, които са "се стремили да свалят правителството", съобщи телевизия NTV.

От полицията все още не са коментирали случая.

Сред арестуваните е и бившият директор на отдела за финансови престъпления към Дирекцията по сигурността в Истанбул Якуп Сайгълъ, заместникът му Ясин Топчу, бившият заместник-директор на полицията в Истанбул Махир Чакаллъ, предаде БНР.

Един от задържаните полицейски служители се провикна, докато го отвеждаха към колата: "Ако бяха крадци, нямаше да бъдем полицаи."

Веднага му запушиха устата и го натикаха в полицейската кола. Прави впечатление, че арестуваните са облечени с фланелки, на които е изписано нула на турски и на английски език. Един от арестуваните полицаи саркастичноо заяви: "Ние сме нула. Ето тук сме. Но присвоени пари не може да занулират."

След приключване на разпитите в полицията, арестуваните полицаи ще бъдат предадени на правосъдието.

Десетки полицаи са задържани от юли тази година насам по обвинения, че се формирали престъпна организация и са подслушвали телефони. Според днешният президент и тогавашен премиер Реджеп Тайип Ердоган това е било част от заговор срещу него.

Миналата седмица Ахмет Давутоглу, който беше министър на външните работи, зае премиерския пост, след като Ердоган беше избран за президент на 10 август.

Ердоган отправя остри обвинения към влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, че иска да го отстрани от властта. Гюлен има голямо влияние в полицията, правосъдната системи и други институции и се предполага, че чистките в държавата, проведени от правителството на Ердоган, са имали за цел да елиминират това влияние. Самият Гюлен отрича да прави какъвто и да било заговор срещу турското правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай