Новата надежда на Австрия

Новата надежда на Австрия | StandartNews.com

Ван дер Белен спечели консервативните австрийци, въпреки че е потомък на бежанци

Президентските избори в Австрия миналата седмица поставиха началото на голяма промяна в политическия пейзаж на страната, която от края на Втората световна война традиционно бе доминирана от 2 центристки партии. Независимият и проевропейски настроен Александър ван дер Белен, подкрепян от "Зелените", спечели балотажа и е новият президент на Австрия. Така той попречи на кандидата на Австрийска партия на свободата (АПС) Норберт Хофер да стане първият крайнодесен държавен глава на в ЕС. Хофер водеше с малка преднина след края на изборния ден в неделя, от гласовете, изпратени по пощата, донесоха победа на Ван дер Белен. Официалните резултати показаха, че бившият лидер на "Зелените" печели 50,3%, а опонентът му - 49,7%. Гласове по пощата се оказаха 750 000, което е приблизително 12% от 6,4 млн. регистрирани избиратели.

Новоизбраният президент на Австрия е икономист по професия и политик по призвание. Той се придържа към зелените, социалните и либерални идеи. Част е от "Зелените" 18 г., като за първи път е избран през 1994 г. Застава начело на партията през 1997 г. и оставам на поста 11 г. Въпреки дългата му история в партията някои го обвиняват, че е предател, защото преди това е бил член на Социалдемократите.

За себе си 72-годишният професор казва, че е дете на бежанци, получило много от Австрия. Роден е 18 януари 1944 г. във Виена, в семейството на руснак от аристократичен род и майка естонка, избягали от сталинизма. Заради руския си произход Ван дер Белен често е наричан Саша. Пристигането на Червената армия принуждава семейството да избяга в Тирол, където, по думите му изкарва "незабравимо детство". После учи икономика в университета в Инсбрук и защитава докторат през 1970 г., преди да продължи към Университета във Виена, където 20 г. по-късно става декан. В личния си живот в момента е щастливо женен, има две момчета от предишен брак. Твърди, че има само две слабости: Донълд Дък и цигарите. "Веднъж ги отказах за четири месеца, но не разбирам защо човек трябва да се измъчва така на моята възраст", казва Ван дер Белен за страстта си към тютюнопушенето

Като президент на Австрия мечтае за Съединени европейски щати, които ще защитават правата на малцинствата. Той е отявлен поддръжник на гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки. На изборите успява да събере над 4000 подписа на някои от най-известните обществени фигури в страната. Това провокира съперника му да го обвини, че не обръща внимание на обикновените граждани, а само на елита.

Макар победата на Ван дер Белен на изборите да обнадежди европейците в борбата им с крайната десница, президентската институция в Австрия е до голяма степен церемониална. Най-голямото правомощие, което има държавният глава е, че може да разпуска Националното събрание, долната камара на парламента, с което да предизвиква парламентарни избори. Ван дер Белен ясно показа, че засега няма намерение да използва това свое правомощие, но твърдо заяви, че при парламентарни избори и евентуална победа на крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата, той няма да връчи поста на канцлер на нейния лидер Ханс-Кристиан Щрахе.

Неговата основна задача сега ще е да обедини страната. Като се има предвид, че спечели поста с 50,3%, му предстои да убеди голям брой австрийци в своите лични и политически качества. Ван дер Белен също така трябва да помогне на страната да се завърне в политическия център и да не позволи Австрия да се върне в тъмните си години, когато крайнодесните влязоха в управлението благодарение на харизматичния Йорг Хайдер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай