Новата банкнота от 20 евро влезе в обращение

Новата банкнота от 20 евро влезе в обращение | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) пуска днес новата банкнота от 20 евро. Вчера банкнотата бе представена на пресконференция в централата на финансовата институция във Франкфурт, където членът на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш обяви влизането й в обращение от 25 ноември, съобщава "Дарик".

Общо 4,3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни от Еврогрупата, въвели единната европейска валута. Само във Франция техният брой е 1,9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата е от серията "Европа" и бе предшествана от пускането на купюри от 5 и 10 евро. Тя съдържа подобрени защитни символи в сравнение със сегашната, уточни банката в комюнике, цитирано от АФП.

"Серията "Европа" е въведена, за да се подобри още повече защитеността на евробанкнотите и да се запази технологичната преднина пред фалшификаторите", припомня ЕЦБ, която още от декември миналата година помага на производители, доставчици и собственици на банкомати да се подготвят за въвеждането на новата банкнота.

Новата банкнота има портретен воден знак. Когато се държи срещу светлината, се вижда изображението на Европа (героиня от древногръцката митология, дала името на континента).

От тази серия през май 2013 година бе пусната нова купюра от 5 евро, а в края на септември - и 10-еврова банкнота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай