Нова версия: Свалили боинга при учение (ОБЗОР)

Нова версия: Свалили боинга при учение (ОБЗОР) | StandartNews.com

Откриха още останки от самолета и тела в гориста местност

Службата за сигурност на Украйна разпитва командир на ракетна батарея

Малайзийският Боинг 777, в който загинаха 298 души на 17 юли, е бил свален при инцидент по време на учение. Тази версия се прокрадва сред силовите структури на Украйна, разкри за руската агенция РИА Новости източник от ведомствата.

В деня на катастрофата части на украинската противовъздушна отбрана провеждали занятие по отблокиране на пусковата система на ракетите. Инцидент по време на тях може да е станал причина за свалянето на пътническия самолет, твърди източникът. Според него Службата за сигурност (СБУ) на Украйна е отвела за разпит командира на ракетната батарея и нейния екипаж.

"На 17 юли командирът на 156-и зенитен ракетен полк получи заповед да проведе занятие по бойните разчети за прикриване на наземна групировка войски край Донецк - да разгърне дивизионите, да отработи преследване на целите и да изпълни целия алгоритъм по проследяването и условното унищожение на целите от ракетния комплекс "Бук-М1", споделя източникът. По думите му на командирите на батареите били дадени шифрите, разблокирващи пусковите механизми, но реално изстрелване на ракети не е било предвиждано. За участие в занятието били задействани 2 изтребителя Су-25. "Задачата им била да извършат въздушно разузнаване и да обозначат контролните цели в район, западно от Донецк, където е съсредоточена групировката на армията", пояснява източникът. "След като един от самолетите влязъл в обсега на "Бук", той бил взет за водене от ракетна батарея, разположена при село Зарошченское. Очевидно, по трагична случайност след известно време маршрутите на малайзийския боинг и на Су-25 съвпаднали, сливайки се върху екрана в голяма точка. Това е станало фатално за пътническия самолет - когато в един азимут целите се покриват, системата за съпровождане автоматично се преустройва за следене на онази цел, която е с най-голяма площ", изтъква още източникът. А това е боингът, който е с по-големи размери.
Източникът не може да обясни причината за неразрешеното изстрелване на ракетата. "С този въпрос се занимават служителите на СБУ, които към 22,30 ч вчера (четвъртък - бел. ред.) прибраха командира на батареята с екипажа", уточнява той.

Наскоро известният американски журналист Робърт Пери публикува интересни разкрития в сайта consortiumnews.com. "Информацията, която получих от източник, снабдявал ме с точна информация при подобни случаи в миналото, е, че американското разузнаване разполага с подробни сателитни снимки за ракетната батарея, която вероятно е възпроизвела съдбоносния изстрел. Тази батарея обаче се оказва, че е била под контрола на украинските правителствени войски, облечени в униформи, наподобяващи украинските. Източникът ми каза, че анализаторите от ЦРУ още не били изключили възможността батареята да е на бунтовниците от Източна Украйна, които имат подобни униформи. Официалната оценка обаче била, че става дума за украински войници. Имало е също и предположение, че тези войници са били недисциплинирани и вероятно пияни, защото на снимките се виждали предмети, приличащи на бирени бутилки, разпилени около мястото", пише журналистът.

В същото време огромна част от корпуса на самолета и още тела бяха открити в гориста местност в района на катастрофата. Това съобщи говорителят на специалната мисия от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Бочуркив, цитират от в. "Сидни Морнинг Хералд".

Оливър Стоун: Не вярвайте на американската преса

Легендарният холивудски режисьор Оливър Стоун призова сънародниците си да не приемат на пълно доверие това, което пишат американските медии, обвиняващи Русия в участие в трагедията с разбилия се самолет на Малайзия.
В изявление, публикувано на страницата си във Фейсбук, Стоун подчерта необходимостта от запознанство с други гледни точки на журналисти, които, според него, разследват обстоятелствата около катастрофата по-дълбоко, отколкото четвъртата власт.

"След масивната атака от страна на американските медии, е хубаво да се запознаете и с написаното от двама честни журналисти", заяви режисьорът, посочвайки Робърт Пери и Пепе Ескобар. Според тях правителството умишлено изкривява потока на информация, налагайки официалната позиция на Вашингтон, без да има никакви доказателства за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай