Неджми Али: 77 % от легалните мигранти живеят в пет страни-членки на ЕС

Неджми Али: 77 % от легалните мигранти живеят в пет страни-членки на ЕС | StandartNews.com

„В информационния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) се вижда, че болшинството от мигрантите (77%) са се преселили в пет от страните-членки на ЕС (Германия, Испания, Франция, Италия и Великобритания). Макар реално да говорим за петте най-големи държави в Общността, вероятно има набор от други причини, поради които това се случва - например функционирането на демократичните системи, икономическите условия, размерът на пазара на труда, както и историческите връзки със страните, от които идват мигрантите.", отбеляза евродепутатът Неджми Али на заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, на което бе представен информационен доклад на ЕСП за „Интеграцията на мигранти от страни извън ЕС".

На заседанието на Комисията Неджми Али участва в дебата като докладчик на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

За 33 на сто от легалните мигранти в Европейския съюз няма никаква информация относно причините, поради които избрират да се заселят в дадена страна, а без успешно класифициране на тези хора няма как процесът на тяхната интеграция да бъде ефективен.

Върху тези въпроси фокусира вниманието евродепутатът Неджми Али по време на представянето на информационния доклад.

„Когато измерваме липсата на интеграция между гражданите на ЕС и мигрантите извън страните на ЕС, бихме ли могли да счетем, че сред второ и трето поколение мигранти има хора, които принадлежат към групата на гражданите на ЕС?", попита Неджми Али. Той поиска да се запознае и с това как различните средства от еврофондовете биват разходвани за интеграция и защо те се използват от ограничен брой страни-членки. Според него, отговорите на тези въпроси, заедно с класификацията на причините за избор на дадена страна, биха задълбочили възможностите за анализ и подобряване на процеса на интеграцията.

Евродепутатът от АЛДЕ посочи, че фондове на ЕС, като Хоризонт 2020, Еразъм+, Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME), Европа за гражданите и Програмата за заетост и социални иновации, също могат да бъдат използвани за финансиране на дейности, насочени към интеграцията на мигранти.

„През годините се доказа, че интеграционният процес е комплексен и се сблъсква с много препятствия, като в информационния доклад са представени почти всички аспекти на този процес - от човешките права и противопоставяне на дискриминацията, до координиране на финансирането и измерването на резултатите", допълни Неджми Али.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай