НАТО затяга обръча около Русия

Естонско летище става втора база на алианса в Прибалтика

НАТО затяга обръча около Русия | StandartNews.com

Киев/Брюксел. Военно летище край естонския град Амари ще бъде превърнато в база, от която НАТО ще увеличи патрулните си полети над прибалтийското въздушно пространство, съобщи естонският посланик към алианса, цитиран от ДПА. Този ход е част от усилията от страна на НАТО да засили мисията за въздушно патрулиране над балтийските страни, започната през 2004 г., каза Лаури Лепик пред всекидневника "Постимеес".

"Естония отдавна настоява, че мисията за патрулиране над Балтика може да се извършва от две бази - едната в Шауляй, Литва, и от още една в Амари, Естония", заяви дипломатът. "Няколко съюзнически страни предложиха да предоставят повече самолети за мисията, което позволява да открием втора база", каза той и добави, че изграждането на базата може да бъде завършено тази година.

Според ДПА решението за втора база е отговор на кризата в Украйна и на незаконното анексиране на Крим от Русия.
Междувременно Русия отзова най-високопоставения си военен представител в НАТО генерал Валери Еневич за консултации в Москва. "Не виждаме как можем да продължим с обичайното си военно съдействие с НАТО", съобщи пред "РИА Новости" заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов. "Решихме да изтеглим най-висшия си военен представител в НАТО в Москва, за да се консултираме с него", добавя Антонов.

Москва се скара на посланик

Германският посланик в Москва бе извикан в руското външно министерство заради изказване на финансовия министър Волфганг Шойбле. Шойбле сравни руската политика към Крим със завладяването на немскоезичната Судетска област на Чехословакия от Хитлер през 1938 г. В прессъобщение на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс, се пояснява, че такива псевдоисторически аналогии на германския министър се приемат за провокационни и за груба манипулация на историческите събития и факти.

Междувременно Шойбле отрече разпространената в германски медии информация. Министърът изрази силно недоволство от несериозния, по думите му, журналистически подход, при който част от изречение била извадена от контекста си.

Дипломати се занасят с България

Двама руски посланици решиха, че трябва да натирят българите. Това става ясно от изтекъл телефонен разговор между двама дипломати, които се шегуват с кризата в Украйна и възможността за бъдещо нахлуване в САЩ и Източна Европа.
Видеото е постнато на 30 март от акаунт в Ютюб, наречен "Michael Berkan". Това е единственото видео, пуснато от този акаунт. В него са записани Игор Чубаров и Сергей Бахарев, които са посланици на Русия съответно в Еритрея и Зимбабве и Малави.

Разговорът започва с поздрав от страна на Чубаров към Бахарев относно гласуването на Зимбабве срещу резолюцията на ООН, която обявява референдума в Крим за невалиден. Чубаров се оплаква, че Еритрея се въздържа да гласува, след което казва, че пътувал до Малави и се опитал да убеди тази страна да заеме руската позиция. Според Игор Чубаров балтийските държави, а така също и румънците и българите ще бъдат натирени, накъдето трябва. "Не, тях по-добре да не ги натирваме, по-добре да се заемем с такива опустели райони като Калифорния, Маями", отвръща Бахарев. "Прав си. Засега ще оставим румънците и българите да си висят в Евросъюза, който трябва да им сърба попарата", добавя Чубаров.

Без яйца и захар на полуострова

Дефицит на някои хранителни продукти вече се наблюдава в Крим, съобщи министърът на аграрната политика и храните на Крим Николай Полюшкин. "Проблемните" продукти за региона са яйца, захар, растително масло и мляко. По думите му тези четири продукта не могат да бъдат осигурени в пълна степен на полуострова. В Крим няма нито един обект, в който да се произвежда растително масло в промишлено количество.

Влезе в Южния военен окръг

С указ на руския президент Владимир Путин Република Крим и град Севастопол са включени в състава на Южния военен окръг на Руската федерация, пише "Независимая газета". Подписването на документите за присъединяване съвпадна с активизирането на силите на НАТО на източния фланг и с увеличаването на числеността групата на американските военни за реагиране при кризисни ситуации в Европа. Руските военни експерти предполагат, че в Москва трябва изключително бързо да вземат мерки за нарастване на отбранителната способност на Крим.
Има и мнения, че на полуострова трябва да бъдат разположени ядрени оръжия.

Яценюк: Независимостта струва скъпо

Правителството в Киев ще се придържа към непопулярните мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, защото това е цената, която трябва да се плати за независимостта на Украйна, заяви в интервю за агенция Ройтерс премиерът Арсений Яценюк. Мерките, влизащи в сила от 1 май, включват двойно повишение на цената на природния газ за вътрешно потребление, замразяване на пенсиите и заплатите. По повод решението на Москва да увеличи почти двойно цената на газа за Украйна, Яценюк подчерта, че ходът е политически мотивиран и властите в Киев вече преговарят със западни страни като Словакия, Унгария и Полша за внос на синьо гориво. Яценюк каза още, че ще е много трудно при сегашното руско присъствие да се отмени международното престъпление от анексирането на Крим, но подчерта, че Украйна никога няма да признае руския ход в замяна на възстановяване на добрите двустранни отношения.

"Макдоналдс" реши да напусне Крим

"Макдоналдс" в Украйна затвори своите заведения в Крим, предаде ИТАР-ТАСС.

"Във връзка с производствени причини, независещи от "Макдоналдс", дейността на ресторантите от веригата в Симферопол, Севастопол и Ялта беше прекратена. Надяваме се, че ще можем да възобновим работата им веднага щом се появи такава възможност", се казва в съобщение на компанията. Уволнените служители ще получат предложения за работа в сферата на туризма в Крим, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на председателя на комисията на Върховния съвет на Крим Алексей Черняк.

През май 1997 г. Украйна стана 102-рата страна, в която веригата за бързо хранене разви своя мрежа от заведения. Първият ресторант бе отворен в Киев.

Задържаха украинци, готвели атентати

Руските тайни служби са арестували 25 украинци, заподозрени в подготвяне на атентати на територията на Русия. Според службите нападенията е трябвало да бъдат извършени между 14 и 16 март, като разследващите смятат, че атентатите са се подготвяли в Ростовска, Волгоградска, Тверска, Орловска и Белгородска област, както и в република Калмикия и Татаристан.

Трима от задържаните са от крайното движение "Десен сектор". Всички арестувани са признали, че са получавали инструкции от украинските сили за сигурност, твърдят руски източници. Заловените са имали задача да снимат движенията на руските войски по границата с Украйна и да влязат в контакт с руски радикални структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай