НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и Балтика

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа и Балтика | StandartNews.com

Брюксел. НАТО обяви, че ще подсили защитата на своите източни членове.

В Брюксел, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обеща "повече самолети във въздуха, повече кораби в моретата, по-голяма готовност на земята".

НАТО включва две бивши съветски балтийски републики с големи етнически руски общности, Латвия и Естония, докато други членове, като например Полша имат общи граници с Русия.

Междувременно, руският президент Владимир Путин предупреди, че Украйна е "на ръба на гражданска война" в телефонен разговор във вторник с германския канцлер Ангела Меркел.

Преговори за ситуацията в Украйна трябва да се проведат в четвъртък в Женева между дипломати от Русия, ЕС, САЩ и Украйна.

Украински и западни представители обвиниха Русия, че стои зад про-руските сепаратистки движения в региона, докато Москва отрича подклаждането на размирици.

След срещата на посланиците на страните членки в Брюксел генералният секретар Андерс Фог Расмусен съобщи, че е договорен пакет от мерки "за демонстриране на колективната ни отбрана и силата на съюзната ни солидарност, които влизат в сила в следващите няколко дни.

Въздушни патрули ще изпълняват повече полети в района на балтийските републики. Съюзнически кораби ще бъдат разположени в Балтийско море, в Източното Средиземноморие и по други места, където има необходимост.

Военен персонал от съюзническите държави ще бъде разположен за подсилване на нашата готовност.

Плановете ни за отбрана ще бъдат ревизирани и подсилени", се казва в разпространеното на интернет сайта на организацията изявление на Расмусен.

В него се казва, че съюзниците са единодушни, че политическото решение на кризата е единственият възможен път.

"НАТО напълно подкрепя преговорите в Женева и всички усилия на международната общност за откриване на политическо решение, което отговаря на демократичните искания на целия украински народ и запазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Призоваваме Русия да бъде част от това решение. Да спре да дестабилизира Украйна, да оттегли войските си от границите и да декларира, че не подкрепя насилствени действия на добре въоръжените милиции от проруски сепаратисти."

В края на изявлението си генералният секретар заяви: "Решението ни днес са за отбрана, въздържане на противника и намаляване ескалацията на напрежението. Те са изцяло в съответствие с нашите международни ангажименти.

Те изпращат ясен сигнал: НАТО ще защити всеки член на съюза и ще се отбранява срещу всяка заплаха срещу сигурността ни. Твърдо сме решение на това."

Междувременно, РИА Новости съобщи, че украинска военна колона с бронетранспортьори се движи по посока към Донецк.

"Движат се 56 единици смесена техника – танкове, бронетранспортьори и военни камиони за превозване на хора. Те се движат по посока към Донецк. Подготвяме се да ги спрем", заяви Игор Хакимзянов, командващ "народната армия" на т.нар. Донецка народна република.

Сепаратисти продължават да държат под свой контрол административни сгради в осем града от Донецка област, съобщиха украинските медии. Над градския съвет на гр. Ждановка се вее знамето на самопровъзгласилата се Донецка народна република. 

Окупаторите заявяват, че градската власт е на тяхна страна. Под техен контрол все още са градският съвет в Макеевка, кметството на Мариупол, градският съвет в Краматорск, изпълкомът в Харцизк, управлението на милицията в Горловка, градският съвет и милицията в Енакиево. В Славянск са окупирани сградите на милицията и Службата за сигурност.

Отрядите за самоотбрана в Славянск, Донецка област, обявиха, че в покрайнините на града се води сражение между техните активисти и неизвестни въоръжени лица, предаде Интерфакс.

Въоръжените мъже са пристигнали при един от пропускателните пунктове на пътя от Изюм. „Те откриха огън срещу наблюдателите на поста. В помощ дойдоха членове на групата за самоотбрана", заявил е координаторът на силите в града.

Няма данни за пострадали или жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай