НАТО видя руска войска, ООН - не (ОБЗОР)

НАТО видя руска войска, ООН - не (ОБЗОР) | StandartNews.com

Алиансът показа сателитни снимки на бронетехника и артилерия отвъд границата

НАТО обвини Русия в "грубо нарушение" на суверенитета на Украйна, като заяви, че страната участва в преки военни операции в подкрепа на опълченците, съобщи Би Би Си. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че вече е ясно, че Русия незаконно е преминала границата с Украйна. Москва отрича изпращането на войски и оръжие.

"Това не е изолирано действие, но е част от опасен модел в продължение на много месеци, за да се дестабилизира Украйна като суверенна нация", каза Фог Расмусен по време на пресконференция след среща на посланиците на НАТО. "Това е грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тя противоречи на всички дипломатически усилия за мирно разрешаване на конфликта", добави той. Генералният секретар на НАТО призова Русия да прекрати военните действия, да спре подкрепата на бунтовниците и "да предприеме незабавни стъпки към намаляване на напрежението на тази сериозна криза".

САЩ и още няколко страни членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Литва и Франция, призоваха Русия незабавно да изтегли своите войски, които, както се твърди, е разположила в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание, след като украинските власти обвиниха официално Русия за навлизането на нейни войски в източните територии на страната в четвъртък. "ООН не може да потвърди постъпилите на 28 август съобщения за наличие на руски войски в Украйна", заяви обаче Стефан Дюжарик, представителят на генералния секретар на ООН. По думите му, ако тези съобщения се потвърдят, това ще бъде "много опасна ескалация на ситуацията". "Международната общност не може да допусне по-голямо изостряне на ситуацията, нито продължение на насилието и разрушенията, които носи конфликтът в Източна Украйна", каза още Дюжерик.

Путин зове към хуманитарен коридор в "Новорусия"

Като използва названието "Новорусия", както опълченците от Източна Украйна наричат завладените от тях области, руският президент Владимир Путин сравни украинските нападения там с обсадата на нацистите. В изказване, публикувано на сайта на Кремъл, Путин похвали успехите на опълченците срещу силовата операция на Киев. "Тя е смъртна опасност за населението на Донбас и вече е причинила огромни жертви. Много украински военни, които участват в боевете не по своя воля, а изпълнят заповеди, са обкръжени", посочи Путин. Той призова опълченците да им осигурят хуманитарен коридор, за да могат да се завърнат при семействата си. Русия е готова да окаже на населението в Донбас хуманитарна помощ, обеща руският президент. Той отново призова Киев да прекрати бойните действия, да седне на масата за преговори с представители на Донбас и да реши натрупалите се проблеми единствено и само по мирен път. "Проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество с проруските сепаратисти", заяви Путин, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

По-късно в изказване на форум в младежкия лагер "Селигер" Путин призова Запада да осъзнае, че властите в Киев не могат да осигурят ред в Украйна, затова трябва да бъдат заставени да започнат преговори с бунтовниците."Не разбирам защо нашите украински партньори се страхуват от федерализиране на страната?", попита Путин. И изрази мнение, че украинците и руснаците са един народ.

Киев поиска членство в пакта

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че правителството му ще поиска парламентарно разрешение за прекратяване на неутралитета на страната и присъединяване към НАТО, съобщи агенция Ройтерс. "Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО", заяви Яценюк. По думите му, според законопроекта "основната и единствената цел на външната политика на страната остава присъединяване към Европейския съюз".

Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен от своя страна заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва. Той добави, че страната може да влезе в НАТО, ако поиска това и при условие, че изпълни критериите на Алианса.

Обама и Меркел плашат с допълнителни санкции

Американският президент Барак Обама обвини Русия за изострянето на насилието в Източна Украйна, съобщи АП. В изявление в Белия дом той съобщи, че е разговарял по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел. Навлизането на Русия в Украйна ще има допълнителни последици, каза Обама. Двамата лидери са силно обезпокоени от кризата в тази страна. Те са се съгласили, че САЩ и ЕС трябва да обсъдят допълнителни санкции срещу Русия. В разговор с Путин Меркел го е предупредила за тази вероятност. Президентът на САЩ и канцлерът на Германия са потвърдили готовността си за продължаване на търсенето на дипломатическо решение на конфликта. Обама съобщи, че украинският президент Петро Порошенко ще пристигне в Белия дом на 18 септември.

Загинали етнически българи

В украинската войска има мобилизирани българи, четирима са загинали, каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Н. Пр. Микола Балтажи пред агенция Фокус. "Имам редовни контакти с представителите на българската общност в Украйна. В местата, където компактно живеят украинските българи, в момента няма военни действия", посочи Балтажи.

Относно това дали има мобилизирани българи, които са в състава на украинската армия и в момента воюват в Източна Украйна. Балтажи обясни: "Да, има такива българи, които взимат участие в антитерористичната операция, има и доброволци. Онзи ден научих, че четирима от тях са загинали, за голямо съжаление, има и ранени", добави посланикът на Украйна.

Призоваха Москва да гарантира газа за Европа

Руските партньори трябва да потвърдят, че газовите доставки за Европа са сигурни, а Украйна е длъжна да гарантира транзита. Това заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в петък след среща в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер. От своя страна "Газпром" ще изпълни всичките си задължения към ЕС, транзитът зависи от Украйна, каза Милер. Новак заяви, че за да бъде осигурен транзитът към Европа през зимния период, Украйна спешно трябва да запълни подземните си хранилища с още 10 млрд. кубика газ. Русия предлага да не се чака решението на арбитража и Украйна да започне да купува синьото гориво по цена от 385 долара за 1000 кубика, което е намаление със 100 долара. Бившата съветска република обаче отказва да купува на тази цена, като настоява за връщането на условията от преди падането на режима на Виктор Янукович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай