НАТО се разтревожи за Приднестровието

Алиансът и Киев подозират Русия, че трупа войски на границата със задна мисъл

НАТО се разтревожи за Приднестровието | StandartNews.com

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в неделя, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс. Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим. Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс. "Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал". "На източната граница на Украйна има абсолютно достатъчно руски сили, способни да превземат Приднестровието, ако се вземе такова решение, и това е много тревожно", каза ген. Брийдлав. "Русия се държи повече като враждебно настроена сила, отколкото като партньор", добави той.

Властите в Киев пък са разтревожени, че Русия може да атакува и други райони на Украйна след анексирането на Крим. "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий на митинг в Киев.

Отговорът на Москва в неделя бе, че не планира подобни действия. Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна. Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти зам. военният министър Анатолий Антонов, коментирайки информациите за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница. Посланикът на Москва в ЕС Владимир Чижов каза пред Би Би Си, че страната му няма никакви "експанзионистични възгледи". Междувременно бе съобщено, че руските войски са установили контрол над 189 военни обекта в Крим. В събота бе превзета ВВС базата "Белбек". Под контрол и е базата "Новофедоривка". Русия обяви, че Крим е вече част от нейния район на военен контрол.

Лукашенко: Крим е опасен прецедент

Руският президент Владимир Путин не успя да получи подкрепа за анексирането на Крим от най-близкия си съюзник от бившия СССР - президента на Беларус Александър Лукашенко.

"Крим не е опасен в смисъла на превръщането му на част от Русия, но с него бе създаден опасен прецедент", каза Лукашенко. "Можете да признавате анексирането или да не го признавате. Но това не променя нищо", добави той.

САЩ пък призоваха Москва незабавно да започне преговори с украинското правителство за гарантиране на безопасността на украинските сили в Крим. Белият дом се запозна със съобщения, че проруски сили за самоотбрана щурмуват военни бази, заяви Лора Лукас Магнусон, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Британският външен министър Уилям Хейг пък предупреди, че Русия е изправена пред дългосрочна изолация и стагнация.

"Индипендънт": Задава се енергийна криза

Очертава се заплаха от европейска енергийна криза, след като Москва заплаши да наложи ответни санкции. Това алармира британският в. "Индипендънт". Русия доставя 30 на сто от потребявания от Европа газ, а някои балтийски страни са почти изцяло зависими.

В събота руското външно министерство определи наложените санкции от ЕС към близкото обкръжение на Владимир Путин като откъснати от действителността. "Русия си запазва правото да даде адекватен отговор на предприетите действия", заяви говорител на министерството.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подчерта, че заради несигурните енергийни доставки страната му може да се изправи пред необходимостта да получава газ от ЕС.

"Виза" и "Мастъркард" деблокираха две банки

Международните разплащателни системи "Виза" и "Мастъркард", които блокираха безналичните транзакции с карти на руските СМП Банк и Инвесткапиталбанк, са ги деблокирали, съобщи ИТАР-ТАСС.
Решение за това е било взето от "Мастъркард" в нощта срещу неделя, а от "Виза" - в неделя сутринта. Следобед работата на картите "Мастъркард" бе възстановена напълно, а за транзакциите по карти "Виза" бяха необходими няколко часа технологично време.

В петък заради санкциите, въведени от САЩ, международните разплащателни системи "Виза" и "Мастъркард" блокираха услугите си за четири руски банки, сред които "Россия" и Собинабанк, припомня ИТАР-ТАСС.

"Тракстън" напусна Черно море

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" е напуснал Черно море и се е насочил към Персийския залив, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Военноморските сили на САЩ. Корабът, който е част от ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш", взе участие във военни учения в Черно море заедно с плавателни съдове на България и Румъния.

$150 млн. гаранция за ексшефа на "Нафтогаз"

Гаранция от близо 150 млн. долара бе определена за задържания бивш директор на държавната компания "Нафтогаз" Украйна Евхен Бакулин, съобщи агенция УНИАН.
На 21 март украинските власти съобщиха, че са арестували Бакулин при разследване за корупция в газовия сектор.

"Десен сектор" стана партия

Представители на украинското радикално движение "Десен сектор" учредиха партия със същото име на базата на политическа формация "Украинска национална асамблея" (УНА), която беше преименувана, предаде ИТАР-ТАСС. За водач на партията беше избран Дмитро Ярош, който ще бъде издигнат и за кандидат на президентските избори на 25 май.

В Донецк в неделя се състоя проруски митинг с искане за връщането на сваления президент Виктор Янукович. Над 4000 души пък се събраха в Харков с искането за федерализиране на Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай