НАТО се разтревожи от руски самолети

НАТО се разтревожи от руски самолети | StandartNews.com

НАТО е в повишена тревога заради необичайно голяма активност на руската военна авиация на европейска територия. Полети на руски военни самолети през последните дни са засечени над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море, като на няколко пъти изтребители на НАТО са били вдигани, за да ги прехващат.

Самолети на алианса са излитали на четири различни места на мисии за прехващане срещу четири групи руски военни самолети, които били "на маневри от голям мащаб", се посочва в съобщение на Алианса. Норвежки, британски, португалски, германски и турски изтребители са били вдигнати във въздуха в отговор на действията на маневрите на бомбардировачи Ту-95, изтребители МиГ-31 и други руски военни самолети. НАТО съобщи, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на алианса, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост.

Най-големите маневри са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море. По-късно португалски "Ф-16" са ги засекли в Атлантическия океан. При друг случай в сряда два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море. Седем руски самолета са били засечени над Балтийско море. НАТО остава в състояние на повишена бдителност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай