НАТО решава за повече войски в Източна Европа

НАТО решава за повече войски в Източна Европа | StandartNews.com

Очаква се НАТО да потвърди изпращането на повече войски в Източна Европа. Това ще стане на срещата на министрите на отбраната от Алианса днес и утре в Брюксел.

Министрите формално ще одобрят следващия етап от плановете на НАТО за повече военно присъствие по източния фланг – вероятно в Полша и Балтийските републики, съобщава БНР. Става дума за увеличаване американските войски и техника, след като Пентагонът предложи 4 пъти по-голям бюджет на САЩ за отбраната на Европа.

Причината обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Фактът, че водим политически диалог с Русия, не означава, че се връщаме към обичайните отношения отпреди кризата. Русия показа, че е готова да използва военна сила, за да променя границите в Европа, както видяхме в Украйна и Грузия", коментира Столтенберг. Експанзията на изток няма да води до постоянни американски бази, а само до непрекъснати военни маневри и учения на ротационен принцип.Така ще се спази споразумението с Москва от 1997 година, което забранява мащабно присъствие на НАТО до руската граница. "В рамките на втория ден от срещата тук американският секретар по отбраната Аштън Картър ще председателства заседание на междуправителствената коалиция срещу "Ислямска държава". От НАТО се очаква пряк ангажимент във военните действия срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак чрез предоставянето на разузнавателни самолети, потвърди Столтенберг.

"Това ще подобри възможностите на коалицията да нанася точни въздушни удари, обясни генералният секретар на НАТО. Очаква се също военните министри на Турция и Германия да поискат НАТО-вски кораби в Средиземно море срещу трафик на мигранти към ЕС", каза още той.

За първите шест седмици на новата година в Европа по море са пристигнали десет пъти повече мигранти и бежанци в сравнение със същия период на 2015-а. Нараснал е и броят на смъртните случаи. Това съобщиха от Международната организация по миграцията, цитирана от Фондацията "Томсън Ройтерс". Броят на новодошлите е достигнал 76 хиляди, а смъртните случаи – по средиземноморските маршрути – са 409.

Очаква се броят на идващите към Европа да не намалява, а следващия месец Гърция да приеме милионния си имигрант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай