НАТО прати кораби срещу каналджиите (ОБЗОР)

НАТО прати кораби срещу каналджиите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Алиансът се присъедини към коалицията в Сирия със самолети АУАКС

НАТО влезе за пръв път в борбата с миграционната криза в Европа, като се съгласи да изпрати кораби и разузнавателни самолети в Егейско море, за да се бори с нелегалния трафик на бежанци. Решението дойде, след като Гърция, Турция и Германия поискаха официално помощта на военния алианс на среща на военните министри на пакта в Брюксел.

След обявяването на споразумението днес незабавно бяха изпратени три германски кораба, които ще патрулират за лодки с нелегални мигранти. Разузнавателни самолети също ще бъдат изпратени в района, за да изпълняват мисии по наблюдение и събиране на информация.

"Всичко това е, за да се помогне на Гърция, Турция и ЕС да възпрат потока мигранти и бежанци и да се справят с много трудната ситуация", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Не става въпрос за спиране и връщане на лодки с бежанци. НАТО ще допринесе с критична информация и наблюдение, за да се помогне за спирането на трафика на хора и криминалните мрежи", добави Столтенберг.

Първоначалният патрул, изпратен днес, се състои едва от три кораба, но още няколко държави са изразили готовност да помогнат с подкрепления, съобщи Столтенберг.

По-рано военният министър на САЩ Ащън Картър посочи, че има "престъпен синдикат" на трафикантите на бежанци. "Има престъпен синдикат, който експлоатира тези бедни хора. Да се прицелим в него е най-добрият начин да постигнем ефект", каза Картър.

Военните министри на НАТО са одобрили и присъединяване на организацията към водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия. В размирната страна ще бъдат изпратени самолети АУАКС за ранно предупреждение.

Путин уволни 10 генерали

Руският президент Владимир Путин е освободил от постовете им 10 генерали от различни силови ведомства, съобщи РИА "Новости", като се позова на указ, публикуван на интернет портал за правна информация. Съкратени са ръководителят на следствения комитет в Чечения Сергей Девятов, зам.-шефът на московското следствие Алексей Зязев, зам.-началникът на отдела по управление на кадри към вътрешното министерство Юрий Костенко, ръководителят на апарата в министерството на извънредните ситуации Роберт Киреев. С нов зам.-началник вече е и антикорупционният отдел в министерството на вътрешните работи. Рокади има и във Федералната служба за контрол на наркотиците. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че смяната на шефа на следствието в Чечения е обикновена рокада и няма връзка с разследването на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов.

Туск уговаря евролидери за сделката с Лондон

Председателят на Европейския съвет Доналд Тукс ще се срещне тези дни с редица европейски лидери в опит за постигане на споразумение за оставането на Великобритания в ЕС, съобщи в. "Дейли Телеграф".

Туск е отменил всичките си ангажименти за следващите дни, за да направи всичко възможно за намирането на компромис. Миналата седмица след маратон от преговори с британския премиер Дейвид Камерън той обяви предварителен вариант на сделка. Детайлите по нея обаче трябва да бъдат уточнени, а лидерите на останалите 27 страни членки да я приемат. Целта е това да се случи на планирания Европейски съвет на 18 и 19 февруари. Туск описа процеса като все още много крехък, но изрази надежда, че ще има финално решение идната седмица.

Срещите му ще включват разговори с френския президент Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се Туск да се срещне още с белгийския премиер Шарл Мишел и с премиера на Гърция Алексис Ципрас, с чешкия премиер Бохуслав Соботка, който председателства групата на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша), както и с румънския премиер Дачиан Чолош.

Туск предупреди още, че кризата с мигрантите в Европа засилва антиевропейските настроения във Великобритания.

Джихадисти обучават бойци на Балканите

Освен с тренировъчни обекти в Сирия джихадистите разполагат с по-малки лагери в страните от ЕС и в балканските държави. Това се казва в доклад на Европол от 18 януари 2016 г., съобщи "Фокус". Според европейската служба обучението в лагерите позволява на вербовчиците на "Ислямска държава" да тестват физическата подготовка и решимостта на желаещите да се присъединят към групировката. Засилва се тенденцията за "братски събирания" - аналог на лагерите, каквито други религиозни движения поддържат от десетилетия, посочва документът.

Европол очаква ИД или вдъхновени от нея терористи да се опитат да извършат нови атаки с многобройни жертви в Европа, като особено заплашена е Франция. Отбелязва се, че атентатът на 13 ноември в Париж е извадил наяве необходимостта от подобряване на обмена на информация между страните членки на Европол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай