Насилието в Украйна продължава, 7 пострадаха в Одеса

Насилието в Украйна продължава, 7 пострадаха в Одеса | StandartNews.com

Киев. Седем души са ранени при взрив на барикада в покрайнините на град Одеса на Черно море, съобщиха украинските медии. Един от пострадалите е местен полицай. По данни на местната полиция всички пострадали са настанени в болница, за да им бъде оказана медицинска помощ, а на мястото на инцидента е пристигнала група сапьори, която установява причините за експлозията.

Антитерористичната операция продължава, без военна техника и без партии

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че спецоперацията на украинските сили за сигурност в югоизточната част на страната не е спряна заради военните учения на руската армия в близост до границата, предаде РИА Новости. „Никакво преустановяване на антитерористичната операция във връзка със заплахата от военна инвазия от войските на Русия, както побързаха да съобщят много медии, няма. Тази информация не съответства на действителността", заяви Аваков. Той посочи, че за участие в спецоперацията са привлечени незначителни ресурси от Антитерористичния център към службата за сигурност на Украйна, без използването на танкове и тежка военна техника.

"Операцията в Източна Украйна не е военна, а антитерористична, а Киев не използва армията срещу народа", подчерта съветникът на украинското министерство на отбраната Юрий Повх, цитиран от Униан. Той бе категоричен, че в Източна Украйна не се извършва военна операция и обвини Русия в пропаганда заради твърденията й, че Киев използва армията срещу украинския народ. „Там протича антитерористична операция, в която военните имат ограничено участие", посочи Повх. Той уточни, че в операцията не участват новобранци от армията, а в населените места в Украйна няма разположени срочнослужещи войници.

В спецоперацията на украинските сили за сигурност не участват политически партии или граждански обединения. Това посочи още вътрешният министър Арсен Аваков. По-рано бе разпространана информация, че лидерът на екстремистката партия „Десен сектор" Дмитрий Ярош е обявил началото на формиране на специален батальон „Донбас" от представители на Донецкия регион. Той е обявил, че активисти и подготвени бойци от организацията са готови да помогнат на спецслужбите в провеждането на спецоперацията на силите за сигурност. Посочва се, че всички действия за създаването на специалния батальон са съгласувани със Съвета за национална сигурност и отбрана, МВР и службата за сигурност на Украйна.

„Никакви политически партии или граждански движения не са допуснати до провеждането на антитерористична операция съвместно с МВР, службата за сигурност и армията. Всички съобщения за обратното не съответстват на реалността", категоричен бе Аваков.

200 руски танка на границата

В рамките на ученията си в Западна Русия руската армия е разположила по източната граница на Украйна артилерия, ракетни установки „Град" и около 200 танка. Това заяви украинският посланик в ООН Юрий Сергеев. По думите му по украинската граница се намират и голям брой войници от няколко подразделения на руските войски. Сергеев отбеляза, че установките „Град" са много опасно оръжие, което е било използвано във войната в Чечения.

"Москва има международноправни основания за разполагането на миротворци в Украйна", заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. „Има съответстващи норми от Хартата на ООН, член 51 хартата, която говори за самоотбрана и която ние задействахме по време на конфликта в Кавказ през 2008 г.", каза той е ефира на „Россия 1" на въпрос за възможното разполагане на руски миротворски контингент в Украйна.

В случай на влошаване на ситуацията в Югоизточна Украйна, Русия ще си спомни за разрешението от Съвета на федерацията да използва Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна, предупреди Чуркин. Той добави, че Москва не желае да се стига до там.

Чуркин посочи, че ако насилието в Източна Украйна продължи, Русия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Ако продължи това, което видяхме днес, ако продължи използването на сила срещу протестното движение в източните и южните части на Украйна, ние ще свикаме извънредно заседание на Съвета за сигурност", заяви Чуркин. По негово мнение Съветът за сигурност няма единна позиция, във връзка с което той не очаква каквито и да е сериозни действия за разрешаването на конфликта в Украйна. 

Жители на Славянск: Турчинов, храни си войниците!

Разгневени жители на украинския град Славянск, където вчера бе извършена антитерористична операция, обвиниха участниците в акцията в грабителство, предаде РИА Новости. Гражданите се намесиха в репортаж на руска телевизия и призоваха временния президент Александър Турчинов да храни своите войници. Пред камерата двама активисти на движението за федерализацията на Украйна обвиниха участващите в операцията, че са разграбили позициите им. „Всичко ограбиха – медикаменти, продукти", заяви единият от активистите. Другият добави „Турчинов, храни ги!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай