Нападнаха кортеж на принц в Париж (ОБЗОР)

Нападнаха кортеж на принц в Париж (ОБЗОР) | StandartNews.com

Въоръжени с автомат "Калашников" мъже нападнаха кортежа на саудитски принц в Париж и задигнаха 250 000 евро в брой и документи, обяви местната полиция. При инцидента няма пострадали.

Впечатляващият обир бил извършен в северната част на френската столица в неделя вечер.

Десетината коли са пътували за летище "Бурже" край Париж от хотел "Джордж Пети" на Шанз Елизе - един от най-луксозните в света, собственост на саудитския милиардер принц Уалид бин Талал, посочва АФП. Тя обаче не съобщава името на принца, чийто е бил кортежът. Бандата от "петима или осмина" крадци с автомобили БМВ отвлекли първата от около 10-те коли в кортежа, в която пътували трима души. След това пуснали пътниците и шофьора. По-късно саудитският мерцедес и един от автомобилите на апашите били открити изоставени и изгорени в селце на около 40 км от Париж. Край тях полицията намерила две банкноти от по 500 евро, документи на арабски език и лекарство. Според френския вестник "Паризиен" крадците задигнали и "деликатни" дипломатически документи. "Засега нямаме детайли какви са тези документи. Може наистина да са деликатни", но може и да не са толкова важни", заяви пред АФП източник, близък до разследването. Посолството на Саудитска Арабия в Париж отказа да коментира.

"Нападението е доста необичайно. Крадците явно са били добре осведомени", добави източникът. Полицията издирва престъпниците, все още няма заподозрени. "Трябва да разберем какво са търсели - парите или документите. Надяваме се също така на съдействие от властите на Саудитска Арабия", каза шефът на националната полиция Никола Комте. С разследването е натоварен отделът за въоръжени грабежи. "Ако са търсили деликатни документи, това променя естеството на престъплението. В този случай вече няма да става въпрос за въоръжен грабеж, а за нещо много по-сложно", заяви друг източник от полицията. Първоначалните резултати от разследването показват, че крадците били наясно какво ще открият, защото атакували точно определен автомобил от кортежа. "Това е добре въоръжена банда престъпници, които добре са знаели какво правят. За съжаление, инцидентът доказва за пореден път, че такива лица не се страхуват от полицията и не ги е грижа за последствията от действията си", сподели Фредерик Лагаш от националната полиция.

Не за първи път саудитски кортеж е нападан от бандити в Париж. През юли миналата година крадци, предрешени като полицаи, задигнаха 200 000 евро от висш служител от саудитското министерство на младежта и спорта, малко след пристигането му във френската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай