Над 660 000 в подписка срещу Трансатлантическото партньорство

Над 660 000 в подписка срещу Трансатлантическото партньорство | StandartNews.com

Брюксел. Над 660 000 граждани на Европейския съюз са се подписали за гражданската инициатива срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои да бъде сключено между ЕС и САЩ. Ако се съберат 1 000 000 подписа, ще бъде задействана процедурата на внасяне на европейска гражданска инициатива в Европейската комисия, която може да прецени да преразгледа преговорния процес.

Основните притеснения на хората са, че това споразументие за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз ще отнеме от защитата на европейските потребители и производители, ще понижи стандартите за наемане на работа, социална и екологична съобразност, ще наруши сигурността на личните данни и ще дерегулира културно богатство и обществени услуги, като например водоснабдяването. Клаузите на споразумението ще се вземат предвид над националните закони при конфликт, а корпорациите ще могат да съдят правителствата, които налагат по-строги регулации върху стоките и услугите, отколкото е договорено в документа, обясняват противниците на ТПТИ. Гражданската инициатива иска по-голяма прозрачност при преговорите за условията на партньорството и алтернативи за търговската и инвестиционната политика на Европейския съюз. 

Освен подписката за гражданска инициатива по правилата на Лисабонския договор, в много страни се организираха протести от природозащитни и други леви организации. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай