Мюсюлманин става кмет на Лондон

Мюсюлманин става кмет на Лондон | StandartNews.com

Кандидатът на Лейбъристката партия, 45-годишният Садик Хан, вероятно ще стане първият мюсюлманин кмет на Лондон. Той води с 10% пред консерватора Зак Голдсмит при преброени около 60% от подадените бюлетини. Лейбъристът получава 45% от гласовете на изборите онзи ден, а консерваторът - 35%.

Според екзит пола на социологическата служба Югав за лондонския в. "Ивнинг стандарт" Хан получава 43% от първите предпочитания, а основният му съперник 41-годишният Голдсмит е с 32%. При вторите предпочитания, които се броят ако никой кандидат не получи 50% от първите, Хан води с 57% срещу 43% за Зак Голдсмит.

Избирателната активност е била към 37%, по-ниска от обикновено за местни избори на Острова. Изглежда, мнозина не са били склонни да гласуват през май, след като вече очакват да направят това на 23 юни на референдума за членството на кралството в ЕС, отбелязва ДПА.

Националистите печелят изборите в Шотландия

Шотландската национална партия спечели трета "историческа" победа на изборите за местен парламент, но не събра достатъчно места за мнозинство, съобщават британски медии. Лейбъристите отстъпиха второто място на торите, а Зелените изпратиха либералдемократите на пета позиция. Националистите събират 63 места (49%) при необходими 65 за мнозинство в 129-местния парламент. В сравнение с изборите през 2011 г. партията губи 6 места. Изненадващо, Консервативната партия зае второ място с 31 места (24%), като в сравнение с предишния вот печели 16. Трети са лейбъристите с 24 места (19%), но губят 13 места. Други партии вземат 6 места или + 3 места, а либералдемократите - 5.
В Уелс лейбъристите остават доминираща партия, но се очаква да не съберат достатъчно места за мнозинство в парламента. Партията печели 29 места при необходими 31 за мнозинство в 60-местния парламент. В сравнение с 2011 г. тя губи едно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай