МВФ отказа отсрочка на Гърция

МВФ отказа отсрочка на Гърция | StandartNews.com

Международния валутен фонд (МВФ) отказа да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май, позовавайки се на липса на продуктивни резултати в такива случаи, пише вестник "Файнешънъл таймс", позовавайки се на главата на фонда Кристин Лагард.

Тя е посъветвала гръцките политици да се съсредоточат върху "скучната" техническа работа по планиране на реформите в икономиката, а не да разчитат на шумно политическо споразумение, което ще разблокира нови заеми на Атина. В същото време финансовият министър на Гърция отрича да се обръщал с такова искане, пише изданието.

Междувременно стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас започва "диалог" с влиятелната ортодоксална църква за използването на църковните активи за намаляване на дълговете на страната. Той благодари от "цялото си сърце" на главата на Гръцката ортодоксална църква Йеронимос II, който обеща да помогне на правителството да върне задълженията на страната. Ципрас бе първият гръцки премиер, който не положи клетва върху Библията.

"В контекста на огромния натиск върху публичните финанси, предложение като Вашето е истинска глътка въздух", заяви Ципрас в писмо до Йеронимос II. Гръцката църква, която притежава хиляди акри земя, гори, плажове и манастири, е един от най-големите и важни земевладелци в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай