МВФ към ЕС: Отпишете част от гръцкия дълг

МВФ към ЕС: Отпишете част от гръцкия дълг | StandartNews.com

Фондът плаши Брюксел със спиране на помощта за Атина

МВФ е поискал ЕС да отпише значителни суми от дълга на Гърция. Фондът е предупредил, че ще оттегли финансовата си помощ за Гърция, ако европейците не отпишат голяма част от дълга. Това съобщават гръцките вестници, цитирайки "Файненшъл таймс".

Предполага се, че предупреждението е било отправено от директора на фонда за Европа Пол Томсен на състоялата се миналия месец в Рига среща на финансовите министри от еврозоната. Половината от транша в размер на 7,2 млрд. евро, по който се водят интензивни преговори между Атина и кредиторите й, трябва да дойдат от МВФ. Гърция иска да си осигури тези 7,2 млрд. евро, за да избегне фалит. Страните кредиторки от еврозоната, които държат най-голямата част от гръцкия дълг, са категорично против отписване на дълг, но подкрепата от МВФ е от решаващо значение за финансирането на Гърция, се казва в публикацията. Тя съвпада с телефонен разговор, който гръцкият премиер Алексис Ципрас водил в понеделник с шефа на МВФ Кристин Лагард. Ципрас предупредил, че Гърция може би няма да може да плати вноските си по траншовете към МВФ, твърди атинският в. "Имерисия"

В същото време, гръцкият вестник "Вима" разкри шокиращи случаи на безработни, които имат милиони евро във влогове. Най-фрапиращият случай е на жена, която е декларирала, че е безработна и бездомна, а всъщност притежава 97 млн. евро. Три поредни години тя декларирала 15 млн. евро, но никой не я проверил. Разкрит е и подобен случай на търговец, който обявил 2,5 млн. евро в периода 1996-2015 г. Той имал и недекларирани влогове на стойност 36 млн. евро. Разкритията водят до масово конфискуване на активи, недвижими имоти, банкови сметки и сейфове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай