МВФ: Brexit ще понижи икономическия ръст на Германия

МВФ: Brexit ще понижи икономическия ръст на Германия | StandartNews.com

Обама изрази притеснения за темповете на световното производство

Експертите от МВФ твърдят, че Brexit може да доведе до понижаване на икономическите перспективи за Германия, съобщава Deutsche Welle.

"Великобритания е важен икономически партньор за Германия и изменянето на икономическите отношения между най-големите икономики на Европа и втория ѝ по големина член няма как да бъдат незабележими", коментира председателят на мисията на МВФ в Германия Енрику Детрагиаш. Според главния икономист на банка „Байерн ЛБ" Юрген Михелс неопределеността, свързана с излизането на Великобритания от ЕС ще струва загуба за икономическия ръст на страната от 0,2% за тази година и на 0,5 за следващата.

Ръстът на БВП на Германия тази година ще бъде 1,7% а през 2017 г- 1,5%, според прогнозите на МВФ. От там отбелязаха, че прогнозата не е отчитала икономическите последствия от Brexit.

"Мислим да преразгледаме прогнозите в посока на понижаване", заяви Детрагиаш и допълни, че новата прогноза на МВФ ще бъде публикувана в средата на юли в рамките на обзора на състоянието на световната икономика.

Американският президент Барак Обама пък коментира, че британският вот за напускане на ЕС създава "дългосрочни притеснения" за глобалния икономически растеж във време на вече отслабени производствени темпове.

"Мисля че има някои реални дългосрочни притеснения по отношение на глобалния растеж, ако всъщност Brexit продължи и това доведе до замразяване на възможностите за инвестиции във Великобритания или в Европа като цяло. Във време, в което темповете на глобален растеж са вече ниски, това не помага", заяви Обама по време на срещата на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА) в Отава, цитиран от AFP.

В същото време бившият заместник-председател на Европейската комисия и бивш европейски комисар по въпросите на разширението и политиката на добросъседство Гюнтер Ферхойген заяви, че настоящите лидери на Европейския съюз няма да открият изход от създалата се криза. По думите му референдумът за излизането на Великобритания от ЕС е бил "оздравителен шок" за ЕС, едновременно с това поставил под заплаха самото съществуване на Съюза, предаде Deutsche Welle.

"Появи се опасност Европейският съюз да не оцелее", заяви Ферхойген.

"ЕС не е затвор. Който иска да си ходи, да си ходи. Не може да се говори нито за мъст, нито за наказание", каза още той. Бившият комисар каза още, че за европейските чиновници никога не е било тайна, че "Европа трябва да се направи по-привлекателна", иначе в противен случай ЕС няма да оцелее.

"Налице са ясни тенденции към разпад. В редица държави има тенденции към завръщане към национални икономики", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай