Мрачният британец

Мрачният британец | StandartNews.com

Алън Рикман не гледал нито една от собствените си роли

Един от легендарните британски актьори Алън Рикман си отиде без време на 69-години, след продължително боледуване от рак. За масовата публика той бе мрачният, но будещ уважение проф. Сивириъс Снейп от Хари Потър, който владееше черните магии. Харизматичният Снейп бе едно от главните действащи лица в най-касовата поредица и вдъхваше респект на малки и големи.

Други обаче добре помнят ролята, с която Рикман доби световна популярност - през 1988 г. той изигра злодея Ханс Грубер, който трови живота на Брус Уилис в "Умирай трудно". После пък направи забележителни роли в три абсолютни класики - "Наистина любов", "Парфюмът" и "Догма". Алън бе известен още с участието си в "Робин Худ: Принцът на разбойниците", където през 1991 г. игра шерифа на Нотингам. През 1997 г. Рикман пък бе определен да играе извънземно в комедийната фантастика "Галактическа мисия".

Британският актьор беше експерт в това да придава дълбочина на най-мрачните персонажи. Имаше пронизващ поглед, запомнящ се дрезгав глас и превземаше екрана още с появата си.

Дж.К.Роулинг, авторката на "Хари Потър", обяви, че е съсипана от новината за смъртта на един от любимите й актьори. "Няма думи, с които да изразя колко шокирана и съсипана съм, след като чух за смъртта на Алън Рикман. Той беше великолепен актьор и чудесен човек. Мислите ми са с Рима и семейството на Алън. Всички ние изгубихме огромен талант. Те изгубиха част от сърцата си", написа авторката в Туитър.

Рима Хортън е партньорката в живота на Алън. Двамата се запознават, когато са на едва 19 години. Живеят заедно от 1977 г. до сега без да се разделят и да преживяват каквито и да било сътресения във връзката им. Сключват брак обаче чак през 2012 година в Ню Йорк. Рима се занимава с политика и икономика, и преподава в университета в Кингстън.
Веднага след смъртта на Рикман, феновете на Хари Потър създадоха мемориал в негова част. Той се намира под прочутата "Платформа 9?" на гарата "Кингс Крос", която в "Хари Потър" играе ролята на магически портал към училището за магьосници. Там ценителите на вълшебното поднасяха цветя на професор Снейп. "Чувствам се щастлива за това, че работих и прекарах време с толкова специален актьор и човек. Ще ми липсват нашите разговори. Той ме научи на страшно много неща", написа Ема Уотсън в Туитър. Даниел Радклиф пък заяви, че Рикман е идвал да гледа театралните му роли и после му е давал съвети. "Спомням си Алън като топъл и благороден човек. И този глас, ах, какъв глас имаше!", написа още в социалните мрежи Кейт Уинслет.

Сайтът mic.com публикува няколко малко известни факта за Рикман. Ето кои са те:

* Алън никога не си прави селфита. "Феновете го молеха да се снима с тях с телефона, но той отказваше. Казваше, че достойнството му забранява да направи подобно нещо", споделя репортерката от "Гардиън" Катрин Винър.

* Не е печелил "Оскар", но никога не се е вълнувал от награди. "Повярвайте, няма истински актьор, който да се интересува от това", твърди Рикман. Той има "Златен глобус", "Еми", "БАФТА" и много други.

* Казва, че талантът идва с отговорността и дисциплината. Твърди също, че изкуството играе по-важна роля за развитието на един човек от образованието.

* Проваля се на шофьорски изпит понеже карал прекалено внимателно на зелено. Взел книжка от втория път.

* Учи графичен дизайн и практикува професията до 26 годишна възраст, когато решава да стане актьор. Алън дори е бил направил собствена компания за дизайн, носеща името "Графити".

* Отказва ролята на Франк Синатра и после дълго съжалява за това. "Аз имам изключителна хигиена и често отхвърлям всякакви предложения. Това обаче трябваше да приема", споделя актьорът.

* Никога не се гледа на екран. След 40 години кариера в киното, няма нито една роля, която после да е виждал. "Когато свършим със снимките, аз чувствам, че всичко е приключило. Нямам желание да гледам собствените си филми. Чувствам това като посегателство, което бих извършил срещу тайната на актьорството", казва Рикман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай