Москва върна Надя Савченко на Украйна (ОБЗОР)

Москва върна Надя Савченко на Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прибраха я с президентския самолет, размениха я за двама руски военни

Украинската военнослужеща Надежда Савченко, осъдена на 22 години затвор в Русия, днес бе върната в родината си, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин. Освобождаването стана в замяна на пускането на двама руски военни, осъдени за тероризъм в Украйна, а размяната бе извършена в руския град Ростов на Дон.

Савченко беше отведена в Киев със самолета на президента Петро Порошенко. Тя бе посрещната от тълпи привърженици. "Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа Порошенко в Туитър. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави премиерът Володимир Гройсман.

Двамата руснаци - Евгений Ерофеев и Александър Александров - също са се приземили на московското летище "Внуково". Те бяха посрещнати от съпругите си.

Пилотът на вертолет Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти. Савченко бе пленена от проруските сепаратисти в Източна Украйна и предадена на Русия. Руснаците Александър Александров и Евгений Ерофеев бяха задържани миналата година в Донбас след престрелка с украински военни. Веднага след задържането си раненият Александров призна, че е сержант от руската армия, а Ерофеев - че е капитан от Главното разузнавателно управление.

При пристигането си в Киев Савченко обяви, че е готова отново да се жертва за родината си. "Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти. Тя обаче помоли да се уважава личното й пространство и не позволи на събралите се хора да се ръкуват с нея. "Две години седях, отвикнах от хората. Ще бъда рязка. Аз съм на свобода", каза Савченко. "Моля ви не ме докосвайте, отвикнала съм от това. Ако всеки поиска да ми стисне ръката, от мен нищо няма да остане", помоли тя.

Същевременно стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко по молба на вдовиците на убитите журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай