Москва спира газа и въглищата на Киев

Москва спира газа и въглищата на Киев | StandartNews.com

Москва ще спре най-късно днес доставките на газ за Украйна, защото Киев не си е предплатил, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Обмисля се и спиране доставките за въглища като ответна мярка за спирането на тока в Крим, предаде "Ройтерс".

Пред радио Вести FM Новак съобщи, че Крим продължава да разчита на аварийни генератори, за да покрива най-належащите си нужди, след като през уикенда неизвестни взривиха електрически стълбове, които снабдяват полуострова с енергия.

Министърът се оплака, че Киев не прави достатъчно, за да могат аварийните екипи да поправят щетите в Крим. Според него това бездействие на правителството на Украйна е престъпно и политически мотивирано. На въпрос как Русия ще отговори на това Новак заяви, че има различни начини - и политически, и икономически. "Русия доставя въглища за енергийния сектор на Украйна. В тази ситуация може би трябва да накараме нашите фирми да спрат да доставят тази суровина за украинските централи", каза той. През зимата Украйна се нуждае от около 1 млн. т въглища на месец, обяви през септември украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин. Между 200 000 и 300 000 т идват от Русия.

Шефът на украинската компания "Нафтогаз" отговори, че страната му ще се справи и без руския газ. "Няма да има проблем през зимата, Европа ще ни осигури газ", каза Андрей Коболев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай