Москва ни сложи в черен списък

Москва ни сложи в черен списък | StandartNews.com

Препоръчва да не се пътува до България заради договор със САЩ за екстрадиции

Министерството на външните работи на Русия препоръча на гражданите си да не пътуват до държави, които имат договори със САЩ за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон. Съобщението, публикувано на сайта на министерството, е свързано с международните санкции, наложени на руски официални лица, бизнесмени и ръководители на медии, заради анексирането на Крим и поведението на Москва в украинската криза.

Препоръката засяга десетки държави, включително България, с която според справката на Държавния департамент на САЩ такова споразумение има от 1924 г. В списъка на водещите 10 дестинации за руски туристи през 2013 г., където според "Ростуризъм" са и българските курорти, само Черна гора няма подобно споразумение със САЩ. Останалите държави са Турция, Гърция, Испания, Египет, Кипър, Тайланд, Тунис и Италия.

Външното министерство на Русия твърди, че напоследък се е увеличила заплахата руски граждани да бъдат задържани или арестувани по искане на американските правоохранителни органи и спецслужби.

В същото време руският генерален прокурор Юрий Чайка обяви, че няма основания за екстрадиране на президента на Украйна Виктор Янукович от страната в Украйна. "Янукович е легитимният президент и основания за екстрадирането му няма. Той не е извършил никакви престъпления", каза пред журналисти Чайка, допълвайки, че по-скоро под въпрос са новите украински власти. "Те дойдоха на власт незаконно, в резултат на въоръжен преврат", каза още той.

Нови учения с изтребители и стрелби в Западна Русия

Екипажи на изтребители МиГ-29 СМТ и Су-27 от Западния военен окръг (ЗВО) се готвят за участие в големи учения, по време на които ще се осъществи предислокация на нови летища и ще има учебни стрелби, предаде Интерфакс. Ученията започват на 18 април и ще продължат една седмица. Екипажите ще тренират преодоляване на системи за противовъздушна отбрана, ще проведат противоракетни маневри и полет на крайно ниски височини, ще тренират прехващане и поразяване на цели във въздуха, имитиращи изтребители на условен противник и крилати ракети, се посочва още в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай