Москва намалила газа за Европа (ОБЗОР)

Москва намалила газа за Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Полша, Германия и Словакия се оплакват от по-ниски количества

Полската държавна нефтена и газова компания PGNiG обяви, че не получава 45% от договорените с "Газпром" обеми природен газ, съобщи бизнес порталът РБК.

Фирмата казва, че има право да поръчва обеми, които не надвишават заложените в настоящия договор между двете компании. Според собствените данни на PGNiG заявките към руския износител не са надхвърляли договорените количества, но въпреки това "Газпром експорт" не ги изпълнява. Няма и обяснение за отказа от изпращане на поисканото количество газ. PGNiG успява да компенсира дефицитите чрез увеличение на доставките през станциите от Германия и Чехия. На този етап доставките до крайните потребители в Полша се осъществяват по план.

От своя страна представителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че доставките на газ за Полша продължават да се изпълняват без промени според договорените обеми - по 23 млн. кубика в денонощие.

Онзи ден PGNiG съобщи, че още на 8 септември доставките на газ са намалели с 20%, а на 9 - с 24%. "Газпром" опроверга тази информация. Намалението на доставките се разглежда като опит да бъде спрян реекспортът на синьо гориво за Украйна, която от месеци не получава руски газ. Засега реверсивните доставки от Полша за Украйна са спрени до 12 септември.

Русия е съкратила доставките на газ и към Германия, твърди сп. "Шпигел", като се позовава на данни от най-голямата енергийна компания на страната E.ON. От предприятието не назоваха причините. Тази новина не е толкова тревожна за Германия, тъй като резервоарите са добре заредени. Според вътрешни лица спадът на доставките не е особено голям.
Словашката газова компания SPP заяви, че Русия подава 10% по-малко от договорените количества, съобщи пък в. "Уолстрийт джърнъл". Неочакваното намаление на този етап не влияе върху крайните потребители в Словакия, тъй като снабдяването им е обезпечено, добавиха от SPP.

Путин нареди внезапна проверка на войската

Президентът на Русия и главнокомандващ армията Владимир Путин е разпоредил внезапна проверка на бойната готовността на всички войски в Източния военен окръг. Това съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. "В съответствие с инструкциите му войските на Източния военен окръг, както и всички военни части, разположени там, ще бъдат приведени в бойна готовност", заяви Шойгу. Министърът на отбраната разпореди прегрупирането на военните агенции за контрол и на войските, за да бъдат подготвени за действия по изпълнение на задачите им в рамките на мисията им за обучение и тактически упражнения.

В същото време Путин разкри, че е запалил в московска църква свещ в памет на онези, които са загинали, защитаващи районите в Източна Украйна. "За кого запалих свещ ли? За онези, които бяха ранени и за онези, които дадоха живота си, за да защитят Новоросия", каза Путин пред журналистите, очакващи го пред православния храм "Света Троица".

Новите наказания сринаха рубла

Очакваният трети пакет санкции срещу Русия от страна на ЕС и САЩ извади от равновесие руския валутен и фондов пазар, съобщава gazeta.ru. Фондовите индекси паднаха до нивата от май 2014 г., а рубла загуби позиции спрямо световните валути. Сега единствената подкрепа на руската валута и акции може да дойде от високите цени на петрола на световния пазар и евентуална намеса на Централната банка на Русия, смятат експертите. За първи път от 13 май т.г.еврото се разменяше за над 48 рубли днес. Доларът също поскъпна и вече се разменя за 37.5 рубли за долар.Подобна е и ситуацията и на фондовите пазари в Русия, където при днешната търговия с акции до обяд индексът ММВБ падна до ниво 1357.84 пункта. Най- зле вървяха акциите на двете банки - ВТБ и Сбербанк, които се споменават най- често за включване в следващия списък със санкции срещу руските компании.

"Газпром" очаква София да одобри "Южен поток" след изборите

"Газпром" очаква да получи одобрение от страна на българското правителство за изграждането на българския участък на "Южен поток" след парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 5 октомври. Това заяви заместник-директорът на отдела за управление на проекти на "Газпром" Александър Сиромятин. "Проектът "Южен поток" не е замразен. Замразени са само преговорите за изваждането на "Южен поток" извън обхвата на Третия енергиен пакет. България е прекратила издаването на лицензи, необходими за изграждането на "Южен поток". Очакваме след изборите на 5 октомври разрешението да бъде издадено", каза Сиромятин. Той допълни, че "Газпром" очаква да получи разрешение от правителството на Сърбия за изграждане на тръбопровода в сръбския участък преди 20 септември.

ЕС удря утре пет руски банки

Новите европейски санкции на Русия срещу Москва ще влязат в сила днес, обяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той посочи, че рестрикциите могат да бъдат отменени след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна. Европейският лидер добави, че оценката ще бъде направена до края на септември. "В зависимост от тази изчерпателна оценка ЕС може да реши да промени, да прекрати временно действието или дори да отмени санкциите", каза Ромпой. Той прикани още отсега ЕК и Службата за външно действие на ЕС да започнат да подготвят предложения за промяна, временно прекратяване на действието или отмяна на пакета от санкции.

Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на 3 големи руски компании от сектора на отбраната и на 3 други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет. Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези банки. Европейският съвет съобщава и за санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите. Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол. Според европейски източник забраната може би ще визира "Роснефт", "Транснефт" и петролния клон на "Газпром".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай