Московиси: ЕС може да отправи ново предложение към Гърция

Московиси: ЕС може да отправи ново предложение към Гърция | StandartNews.com

Възможно е Европейският съюз (ЕС) да отправи ново предложение към гръцкото правителство в опит да се постигне споразумение преди техническия фалит на страната във вторник. Това съобщи еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси, предава БГНЕС. 

Очаква се председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да обяви ново предложение за намиране на компромис по реформите, които да позволят на Гърция да получи спасително финансиране преди вторник вечер, стана ясно от думите на Московиси пред френското радио РТЛ:

"С г-н Ципрас сме на няколко сантиметра от споразумение. Трябва да продължим да си говорим и вратата на ЕК е винаги отворена. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще направи изявление по обед, в което ще обяви какъв път трябва да следваме. И се надявам всички да поемат по този път на компромиса."

Московиси припомни, че ако Гърция трябва да плати вноска по дълга си към МВФ, най-вероятно няма да успее да го на прави без чужда помощ.

Междувременно Еврокомисията обяви, че наложените ограничения на гръцките банки не противоречат на договорите на Съюза. Институцията обаче призова капиталовият контрол да продължи за възможно най-кратък период от време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай