Могерини към Тръмп: Щом ЕС е враг на САЩ, кои са приятелите ти?

Могерини към Тръмп: Щом ЕС е враг на САЩ, кои са приятелите ти? | StandartNews.com

Еврокомисарят по външната политика и сигурността Федерика Могерини отговори на коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че "ЕС е враг на САЩ".
"Ако бях журналистка, бих попитала президента Тръмп кои са приятелите му", каза Могерини.

И добави: "За нас е много ясно кои са нашите приятели и САЩ със сигурност са сред тях. Многократно съм казвала, че промяната във властта не променя приятелството между държавите и народите. За нас със сигурност САЩ са близък приятел и партньор. Така и ще остане."

Според дипломат №1 на Европа управлението на САЩ трябва да има ясна представа за своите приятели "Имаме и други приятели - Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, държавите от Латинска Америка и Африка", добави Федерика Могерини.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас каза, че Европа вече не може да разчита на Доналд Тръмп и трябва да сплоти редиците си

"Не можем повече да разчитаме напълно на Белия дом - каза министър Маас - за да запазим партньорството си със САЩ, трябва да го приспособим. Първата ясна последица може да е, че в Европа трябва допълнително да стегнем редиците си".

Според него Европа не бива да се оставя да бъде разединена, колкото и остри да са словесните атаки на американския държавен глава

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай