Митов извънредно в Полша заради Brexit

Митов извънредно в Полша заради Brexit | StandartNews.com

Външният министър Даниел Митов ще бъде днес на извънредна работна среща в Полша заради Brexit. Това потвърдиха пред "Стандарт" високопоставени източници от МВнР. Дипломати №1 от общността се събират на работен обяд във Варшава по покана на министъра на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски.

Тази сутрин полският външен министър бе в Прага на работна среща с колегите си от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария), на която по изключение е участвал дипломат №1 на Германия Франк Валтер Щайнмайер.

Днес, веднага след Прага, анализите на Brexit продължават и в полската столица. През изминалите дни българският външен министър Даниел Митов е провел интензивни разговори с колегите си от общността, в т.ч. и с гръцкия външен министър Никос Кодзиас. Точно дипломат №1 на Атина съобщи през профила си в Twitter за поредицата от извънредни разговори с външните министри от ЕС.

Междувременно еврокомисарите в Брюксел провеждат извънредно заседание, посветено на последиците от британския референдум за напускане на ЕС. Европейски официални лица твърдят, че няма готов план "Б" при създалата се ситуация, предаде БНР.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обаче събира днес Комисарите за антикризисен анализ на възможните действия от страна на Брюксел. Очаква се обсъждане за евентуални мерки, които да вдъхнат сигурност на финансовите пазари в началото на работната седмица.

Другите европейски институции също работят по подготовката на по-нататъшните действия спрямо Великобритания. Въпросът вече се анализира от комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент, чийто председател – полякинята Данута Хюбнер, ще даде изявление късния следобед.

Утре евродепутатите на извънредна сесия ще гласуват обща резолюция, с призив към Лондон бързо да подаде формална молба за напускане, която да сложи началото на преговорите.

Снощи в Брюксел дипломати от 28-те посолства също обменяха мнения преди провеждането на срещата на върха на ЕС във вторник и сряда. Утре премиерът Дейвид Камерън ще обяви намеренията си на официална вечеря с останалите 27 държавни лидери, а на следващия ден цялото заседание на Европейския съвет отново ще е посветено на Обединеното кралство.

Очаква се днес за кратко в Брюксел посещение да направи държавният секретар нс САЩ Джон Кери заради британския референдум. Той ще разговаря с представителя на ЕС по външната политика Федерика Могерини и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай