Митов: ЕС трябва да се реформира

Митов: ЕС трябва да се реформира  | StandartNews.com

"Европа трябва да е по-интегрирана, ЕС трябва да се реформира. В наш интерес е да използваме предизвикателствата, за да променим Съюза и да завършим политиките, които така и не бяха завършени в продължение на десетилетия", това заяви външният министър Даниел Митов. Той, както "Стандарт" по-рано съобщи, беше днес на еднодневна работна визита във Варшава по покана на полския си колега Витолд Вашчиковски.

Срещата, в която участваха външни министри от ЕС, бе посветена на резултатите от допитването в Обединеното кралство, както и на бъдещите отношения на ЕС и Великобритания. Дипломатите проведоха открита и неформална дискусия по темата, като подчертаха, че целта им не е създаване на допълнителни формати.

Съжаляваме за изхода от референдума, но трябва да уважим волята на британските граждани и да сме внимателни, защото почти половината от тях са гласували за оставането си в ЕС. Очакваме от Великобритания възможно най-скоро да информира държавите членки на Съюза за бъдещите си намерения, като това ще ни даде възможност да вземем своите собствени решения и да проведем по-информирана дискусия във формат 27". Това зави министър Даниел Митов след срещата във Варшава, цитиран от пресцентъра на МВнР.

"Трябва да подчертаем, че популистите във Великобритания, които създадоха нереални очаквания, трябва да понесат своята отговорност. Още при обявяването на резултатите те започнаха да се отричат от обещанията и идеите си, свързани с бързото напускане на ЕС, и точно по тази причина е нужно да понесат последствията след този резултат", посочи в изказването си българският първи дипломат.

Той изтъкна, че в момента е необходим честен, отговорен и рационален дебат относно последиците от Brexit и бъдещето на Европейския съюз като цяло. „Европа трябва да е по-интегрирана, ЕС трябва да се реформира. В наш интерес е да използваме предизвикателствата, за да променим Съюза и да завършим политиките, които така и не бяха завършени в продължение на десетилетия", каза министър Митов. Като конкретни стъпки в тази посока той открои облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика. По думите му вътрешният дебат не трябва да ни отклонява от спешни задачи като решаването на проблема с миграцията.

Националните правителства трябва да поемат своята отговорност за случващото се в собствените си страни и за липсата на реформи в тях. Само по този начин ще сме в състояние да предприемем наднационални и единни действия в посока по-силен и реформиран Европейски съюз", подчерта министър Митов.

В рамките на срещата британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви, че в страната ще бъдат проведени необходимите разговори след резултатите от референдума, за които министър-председателят Дейвид Камерън ще информира на предстоящия Европейски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай