Мистерия с черните кутии (ОБЗОР)

И Малайзия поиска записващите устройства, убедена е, че боингът е свален, но не посочва от кого

Мистерия с черните кутии (ОБЗОР) | StandartNews.com

Киев, Москва и бунтовниците си разменят обвинения за информационна война, унищожаване на улики и мародерство

Взаимните обвинения между Киев, Москва и опълченците за това кой е виновен за свалянето на малайзийския боинг с 298 души на борда в четвъртък в късния следобед не само че продължиха с пълна сила и в събота, но и към тях се добавиха нови, включващи унищожаване на улики, мародерства, препятстване на разследването на трагедията и информационна война, подета от Запада. Освен това остана пълна и мъглата с черните кутии на лайнера, които могат да хвърлят някаква светлина от последните секунди на полета.

"Двете черни кутии са намерени и са на територията на Украйна", съобщи украинският външен министър Павло Климкин пред украинската "Обществена телевизия", предаде ИТАР-ТАСС. Но така и не стана ясно къде точно са те. В същото време Киев обяви, че бунтовниците се опитват да унищожат с подкрепата на Русия доказателствата. Според декларацията на правителството в Киев опълченци с руски акцент пренесли телата на 38 жертви в моргата в Донецк, както и че търсели едрогабаритен транспорт да пренесат останките от самолета в Русия. Ден по-рано представители на сепаратистите твърдяха, че са открили черните кутии и намекнаха, че ще ги дадат на Москва. В събота обаче руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва не се стреми по никакъв начин да ги получи и че настоява те да бъдат проучени от международни експерти. В същия ден обаче премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай заяви на пресконференция, цитиран от Ройтерс, че черните кутии не са намерени. Както и че бунтовниците не са докосвали нито телата, нито каквото и да било на мястото на катастрофата. "Чакаме международни експерти да свършат това", заяви той пред Си Ен Ен. Обаче изрази безпокойство за хуманитарната обстановка, посочвайки, че недокоснатите жертви са на 30-градусова жега и ако бавенето на украински експерти, които не идвали, защото очевидно нямат интерес от обективно разследване, продължи, щели да помолят Русия да прати помощ, както и сами да започнат да преместват тленните останки. "Една от жертвите дори падна върху къща и собственикът ни помоли да я транспортираме, но не го направихме, защото нямаме право", посочи Бородай.

Правителството в Киев също така обяви, че е получило информация за плъзнали мародери, които крадели пари и бижута от жертвите. И призова роднините на жертвите да блокират кредитните им карти, съобщи Си Ен Ен. Но екипът на телевизията на място изтъкна, че не вижда никакви признаци на мародерство. Нещо повече - американската телевизия сметна за уместно да цитира говорителя на ОССЕ, Майкъл Бочуркив, който твърди, че сред разпръснатите отломки има торби с алкохол от фрийшопа на летище Схипхол и те стояли непокътнати.

Бородай отрече и твърдението по-рано на шефа на Службата за сигурност, че след проведени преговори Киев и представители на Донецката народна република се разбрали да се създаде зона от 20 кв. км около мястото на катастрофата с цел улесняването на разследването и прибирането на телата. Според Бородай такива преговори въобще не е имало.

"Целостта на мястото на катастрофата е нарушена, има индикации, че важни улики не са запазени на място. Нежелана намеса на мястото, където машината се разби, може да подведе разследването", заяви малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай, който се очакваше да пристигне по-късно в Украйна. Той посочи, че Малайзия иска да получи черните кутии. И обяви, че без съмнение самолетът е свален, без да посочи от кого.
Междувременно Русия обвини Запада, че води информационна война срещу Москва. Зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов заяви пред телевизия "России 24", че тази война се води от много месеци срещу Русия. А сега Западът бърза да определи кой е виновен за трагедията с лайнера и това, разбира се, е Русия, руската армия или опълченците. По думите му руската страна настоява Украйна да разкрие какво е правила въздушната й отбрана по време на свалянето на самолета.

 

Следователите от ОССЕ се оплакват

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се оплакаха, че достъпът до мястото на катастрофата е ограничен, предаде Ройтерс. За втори пореден ден в събота те опитаха да посетят мястото на инцидента близо до село Грабово, но отново бяха възпрепятствани от въоръжени мъже, единият от които стрелял във въздуха. Въпреки това говорител на организацията заяви, че те са успели да видят повече от петък. Журналист от Ройтерс чул висш представител на опълченците да казва на международните наблюдатели, че не могат да доближават останките на самолета и че ще бъдат информирани за хода на следствието, водено от бунтовниците. По-късно обаче бунтовниците позволили на делегацията да посети района, където се намира единият от двигателите на сваления самолет. Представителите на ОССЕ са получили правото и да разговарят с местните хора. Още по-късно пък говорителят на ОССЕ Майкъл Бочуркив заяви пред Си Ен Ен, че експертите вече разполагали с професионални чували и събирали вече части от човешки тела в тях. В същото време пък бунтовниците от самопровъзгласената Донецка народна република обявиха, че украинските власти вече 48 часа не пристигат на мястото на катастрофата. Часове по-късно информацията бе опровергана от изявление на Държавната служба по извънредните ситуации на Украйна. Според съобщение на ведомството до момента са намерени телата на 186 загинали в катастрофата на малайзийския Боинг-777. Издирването обхваща площ от 25 кв. километра, съобщиха от Киев. В операцията участват 100 сътрудници на службата, водолази и 18 единици техника, както и 70 души от украинското вътрешно министерство. За идентификацията на загиналите ще помагат специалисти от Интерпол и Европол. Те трябва да пристигнат в Украйна до два дни.

 

Полетите над България с 15% повече

България е сред държавите, над които прелитат транзитно с 15% повече самолети заради промяната на маршрута на полетите в региона след катастрофата над Украйна, съобщиха експерти от Европейския съюз, пожелали анонимност. Те поясниха, че Украйна вече е затворила цялото въздушно пространство в източната част на страната, контролирано от ръководството на въздушното движение в Симферопол.

Няма потвърдени официални данни, че самолетът е бил свален от ракета, съобщиха източниците от Европейската комисия. Техническото разследване още не е започнало, украинските експерти, изпратени от Киев, срещат затруднения от бунтовниците да се доберат до мястото на катастрофата, поясниха експертите. Институциите на ЕС нямат роля в разследването и не изпращат свои експерти на мястото на катастрофата, посочиха източниците. Те поясниха, че Украйна има водещата роля в следствието, но ще участват също представители на Холандия като държава, от която е излетяла машината, и на САЩ - държавата, където са били произведени самолетът и неговите двигатели.

 

Лайнерът летял на север от обичайния курс

Падналият боинг е летял на 482 км северно от обичайния курс, съобщи малайзийският сайт "Малаймейл онлайн", цитиран от ИТАР-ТАСС. Данни от специализирани интернет сайтове, позволяващи проследяване на движението на самолети, сочели, че до 17 юли самолетите на Малайзийските авиолинии по маршрута Амстердам-Куала Лумпур летели значително по на юг, според изданието. Междувременно на сайта на авиокомпанията беше публикувано съобщение, в което се казва, че след като боингът навлязъл в украинското въздушно пространство, украинските диспечери са поискали от екипажа да слезе с 500 м по-ниско.

По план самолетът трябвало да лети на височина 10 668 м, но слязъл на 10 058 м по искане на диспечерите. Малайзия обяви, че машината не е навлизала в забранена за полети зона.

 

Версия за въздушен бой

Поредната версия за причините за падането на боинга бяха лансирани в събота от уж очевидци. Те твърдят, че са видели няколко самолета по време на инцидента, т.е. е възможно да е имало въздушен бой, да са стреляли един срещу друг или военен самолет да е свалил боинга. В петък други очевидци твърдяха, че машината е била атакувана от украински изтребител. Междувременно шефът на украинското контраразузнаване Виталий Найда показа в събота снимка на димна следа от изстреляна от система Бук ракета. Такива три установки били прехвърлени преди време от Русия заедно с екипажите им в Източна Украйна, но след свалянето на боинга пресекли обратно границата.

 

Армията си върнала част от Луганск

Силите на Киев са си върнали от проруските опълченци контрола над югоизточната част на град Луганск, предаде АФП, като се позова на украинското президентство. По-рано министърът на отбраната Валерий Хелетей докладва, че украински военни са разблокирали летището в града. В петък вечер най-малко 15 мирни жители бяха убити и 53 - ранени, при артилерийски обстрел на Луганск от страна на армията, обяви представител на бунтовниците, цитиран от ИТАР-ТАСС. Над 125 хиляди абонати остават без електричество и повече от 90 хиляди - без водоснабдяване. Тези данни не може да бъдат потвърдени от независим източник. Ръководството на ЛНР призова жителите на Луганск да излизат от домовете си само при крайна необходимост.

 

ЕС и Кремъл си разменят санкции

ЕС разшири критериите за санкции срещу руски компании заради ситуацията в Украйна. Това става ясно от публикувано в Официалния вестник на ЕС решение. Замразяват се всички финансови средства и икономически ресурси на физически и свързани с тях физически и юридически лица или организации, които действат или активно подкрепят действия, застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна или възпрепятстват работата на международните организации в страната. В събота в телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама е обсъдил с канцлера на Германия Ангела Меркел и с британския премиер Дейвид Камерън въвеждането на нови ограничителни мерки срещу Русия. В същото време, след като САЩ и ЕС наложиха забрана за влизане на тяхна земя на широк кръг лица от руското държавно управление и бизнес, Русия отвърна със свой контрасписък. Нейното външно министерство публикува на сайта си имената на 12 американски граждани, на които няма да се позволява да влизат на територията на Руската федерация. В списъка влизат хора, които според данни на руското външнополитическо ведомство имат отношение към изтезанията в затворите Абу Гариб и Гуантанамо.

 

Австралийка губи близки и над Индийския океан

Колоездач оцеля два пъти заради презаверени билети

Холандският колоездач Мартин де Йонг, който се състезава за малайзийски отбор, на два пъти се измъквал от смъртта в самолетите на "Малайзия еърлайнс", писа испанският спортен вестник "Марка". Мъжът трябвало да лети с полет МН370, който изчезна през март. Той планирал да се върне в Малайзия от Амстердам с полет МН17, но в последния момент си намерил по-евтин билет. Според вестника през пролетта, в началото на спортния сезон, Де Йонг участвал в няколко състезания, в това число в Тайван, Тайланд и Филипините. В Холандия се върнал, за да участва в националния шампионат. Възнамерявал да се върне в Малайзия с полета, който падна в Украйна и причини смъртта на 298 души. Холандецът трябвало да лети и с полет МН370, за да отиде на състезание в Тайван. Самолетът от Куала Лумпур до Пекин изчезна над Индийския океан. В същото време стана ясно, че австралийка, която е загубила брат си и снаха си в изчезналия малайзийски самолет през март, загуби приемната си дъщеря и съпруга й в сваления над Украйна боинг. Кайлин Ман узна, че приемната й дъщеря Мари Ризк е една от 298-те жертви на борда на полет 17 на малайзийските авиолинии. Ризк и съпругът й Албърт се връщали в Австралия след четириседмична ваканция в Европа. Братът и снахата на Кайлин Ман - Род и Мери Бъроус - са били на борда на полет 370 на "Малайзия еърлайнс", който изчезна, вероятно над Индийския океан, и до момента не е открит. Грег Бъроус, който е брат на Кайлин и Род, разказа по телефона, че семейството е в шок от ужасната участ, която го постига на два пъти с една и съща авиокомпания и с един и същи тип самолет - Боинг-777. Но по думите му членовете на семейството не таят лоши мисли към авиокомпанията, защото тя не носи вина, предаде АП. "Никой не може да предвиди, че ще ги свалят с ракета. Това е извън контрола им", казва Бъроус. ИТАР-ТАСС се позовава на излизащия в Куала Лумпур вестник "Стар" и съобщава, че в катастрофата е загинала далечна роднина на малайзийския премиер Наджиб Тун Разак. Става дума за 83-годишната Пуан Шри Сити Амира, която е летяла от Амстердам за Джакарта през Куала Лумпур. Тя трябвало да бъде придружавана от своята дъщеря, но по случайност дъщерята не могла да се качи на същия самолет. Възрастната дама не е кръвна роднина на премиера Разат - навремето тя е била втора съпруга на дядо му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай