Министър и дядо на 36 години

Министър и дядо на 36 години | StandartNews.com

Новият шеф на френската икономика е женен за по-възрастна от него с 20 г.

Той е млад, блестящ, много интелигентен, а и с много приятна външност. Той се казва Еманюел Макрон и преди броени дни стана министър на икономиката на Франция, макар че е само на 36 години. И въпреки тази възраст, която все още може да мине в графата "младежка", Макрон вече е дядо на няколко внучета. Вярно, не истински дядо, тъй като става въпрос за внучетата на съпругата му, която е 20 години по-възрастна от него.

На 36 години той е най-младият министър, заемал този пост от времето на Валери Жискар д'Естен. За последния Франсоа Мориак пише: "Наблюдаваме с удоволствие как ден след ден вае образа на най-младия министър на финансите и на най-младия президент, който ще бъде, ако Бог реши така и ако няма инциденти по пътя". В тази връзка един приятел на Макрон казва пред "Либерасион": "Сигурен съм, че дълбоко в себе си той мечтае да стане президент".

Макрон пое поста на икономически министър след промяна в правителството на премиера Манюел Валс. При нея президентът Франсоа Оланд замени досегашния министър Арно Монтбур, който критикуваше икономическата политика на правителството, с Макрон, който е бивш инвестиционен банкер при Ротшилд. До юли месец той беше заместник генерален секретар в Елисейския дворец, както и икономически съветник на Оланд. Той имаше ключова роля в решенията на френската администрация за справяне с кризата в еврозоната. Открито наричат Макрон протеже на Франсоа Оланд, с когото се познават от 2006 г. Новият министър е поддръжник на пазарните реформи и е работил в близко сътрудничество с водещи фигури от бизнес средите. Еманюел Макрон е учил в най-елитните френски училища, включително Националното училище по администрация ЕНА, което е завършил и самият Оланд. Министърът има и диплома по философия и е бил асистент на един от водещите френски философи на ХХ век Пол Рикьор.

Разностранните му интереси показват, че Макрон е различен. Доказателство за това е и решението му да се ожени за 20 години по-възрастна от него жена въпреки предразсъдъците на обществото и мнението на хората. "Един ден той ми довери, че младите го отегчават", разказва негов приятел. През 2007 г. той взима за жена бившата си учителка по френски Брижит Троньо, която произхожда от семейство на шоколатиери. Влюбва се в нея още когато е на 17 години и за да се потуши скандала, заминава да учи в Париж. Сега тя преподава в религиозно училище в столицата и е майка на три вече пораснали деца. "Когато казва, че ще прекара уикенда с малките, Макрон не говори за невръстните си деца, а за своите внуци. Всъщност шестте внучета са на съпругата му", пише "Експрес". Друг малко известен факт за новия министър е, че е меломан, почитател на операта и отличен пианист, получавал награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай