Меркел свиква спешно заседание за бежанците

Меркел свиква спешно заседание за бежанците | StandartNews.com

Германското правителство ще проведе извънредно заседание на 8 май, посветено на проблема с растящия брой бежанци, нападенията срещу центрове за тях и оплаквания от регионалните власти от недостиг на средства за настаняване.

Броят на търсещите убежище в страната скочи над 2 пъти през първото тримесечие спрямо същия период миналата година. От януари до март са пристигнали 85 394 бежанци и прогнозите са, че до края на годината броят им ще наближи половин милион. За цялата 2013 г. в Германия имаше около 100 000 чужденци, поискали убежище.

Отчасти повлияни от следвоенната травма, която преживяват стотици хиляди германци, прокудени от земите си, днес властите приемат и настаняват бежанците. Проблемът е, че предвидените 1 млрд. евро федерални доплащания за 2015-2016 г. бяха изчислени, преди да се удвои броят на пристигналите. Правителството се опитва да убеди хората, че страната се нуждае от имигранти, за да ограничи демографските проблеми - според специалисти в следващите 15 г. работната ръка ще намалее с повече от 6 млн. души. Социологически анкети обаче показват, че 58% от германците смятат, че в страната доминира враждебно отношение към имигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай