Меркел решава догодина за нов мандат

Меркел решава догодина за нов мандат | StandartNews.com

Ангела Меркел смята да обяви до есента на 2017 г. дали ще се кандидатира отново за канцлер на Германия. Това съобщи сп. "Шпигел", като се позовава на свои източници от партията ХДС (Християндемократичен съюз). Изданието отбелязва, че отлагането на датата за вземане на решение се дължи на факта, че лидерът на ХДС Хорст Зеехофер не е изяснил позицията си дали партията трябва да подкрепи нова кандидатура на Меркел за канцлер, или да издигне собствена кандидатура за поста.

"Канцлерът е изправена пред сложна ситуация, защото иска конгресът на ХДС да я преизбере с нов двугодишен мандат за председател на партията", обяснява "Шпигел". Тя обаче може да спечели подкрепата на съпартийците си само ако стане ясно, че през 2017 г. пак ще се кандидатира за поста. "От обкръжението на Меркел се опасяват също, че издигането на кандидатурата й без подкрепата на Зеехофер ще е в ущърб за нея в политически план", отбелязва изданието. Първоначално Меркел трябваше да реши тази пролет, но заради бежанската криза и конфликта с ХСС отложи решението за есента.

"Канцлерът е убедена, че ако ХДС и ХСС проведат отделни кампании, това ще навреди и на двете страни", пише още "Шпигел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай