Меркел пак е дама №1 по влияние в света

Меркел пак е дама №1 по влияние в света | StandartNews.com

Ирина Бокова влезе в Топ 100 на "Форбс", китайките печелят позиции

Германският канцлер Ангела Меркел отново оглави класацията на сп. "Форбс" на най-влиятелните жени в света - за шести пореден и общо 11-и. Тя изпреварва 51 американки и нарастващ брой китайки, които с бързи темпове си проправят пътя нагоре в класацията. В списъка са поставени общо 100 жени от 29 страни, като не липсва и българско представителство - генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Ако има лидер, който може да се справи с екзистенциалните икономически и политически предизвикателства пред ЕС, от ядрото до периферията, това е германският канцлер Ангела Меркел, пише "Форбс" в краткото си описание за лидерката. Успехите й, от една страна, да убеди страни като Гърция и Испания да спазват германската фискална и правна логика, и от друга, да убеди германските избиратели и политици да инвестират в нейните решения, се виждат в лицето на ЕС, който през 2016 г. остава на позиция, продължава изданието.

Две силни жени, свързани с американската политика и икономика, застават плътно зад Меркел в класацията. На второ място е кандидатът за президент Хилари Клинтън, трета е шефката на Федералния резерв Джанет Йелън. Четвърта е съпругата на Бил Гейтс - Мелинда, с която управляват едноименната благотворителна фондация, а след нея е шефката на "Дженеръл Мотърс" Мери Бара.

Списъкът, по традиция, е доминиран от американки - общо 51 от всичките 100 участнички. Расте обаче присъствието на източноазиатките, и особено на китайките, които вече са втори по численост в класацията - 9. Най-открояващите се сред тях са Луси Пенг, старши директор на гиганта за електронна търговия Alibaba, и Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация. Сред китайските представителки на нежния пол в списъка попадат още Поляна Чу, главен изпълнителен директор на хонконгската финансова компания Kingston Securities, както и първата дама на Китай Пън Лиюан.

6 са представителките на Великобритания, начело с кралица Елизабет II, поставена на 29-о място.

Над 1 трилион долара

контролират общо 100-те жени в класацията, изчислява "Форбс". Те имат влияние над 3,6 млрд. души по света. Между тях има 32 директори на компании, 12 политически лидери, 11 милиардерки, включително 9, които са направили сами състоянието си, като са започнали от нулата. Средната възраст е 57 г., най-младата е шефката на "Яху" Мариса Майер - на 41. Веднага след нея по този критерий е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини - на 42 г. Най-възрастна е 90-годишната кралица на Великобритания.

20 са новите имена, а още толкова са изпаднали от миналогодишната класация. Загубата на позиции често е свързана със загуба на заемания по-рано пост - например директор на дадена компания или държавен лидер. От класацията са изпаднали и редица звезди от шоубизнеса, заменени вместо това от жени, заети в сферата на политиката, икономиката и благотворителната дейност. Сред изпадналите е бразилският президент Дилма Русеф, която бе временно отстранена от поста си. Колежката й от Аржентина Кристина Кирхнер също вече не е в Топ 100, след като мандатът й изтече.

Звезди от шоубизнеса умишлено са отстранени

от списъка - не заради промяна в тяхната популярност, а поради желанието на редакторите на изданието да направят повече място за дами, участващи в политиката. Сред изпадналите са Елън Дедженерис, Тейлър Суифт и Анджелина Джоли.

В престижната класация намира място и Ирина Бокова, класирана на 89-о място. В описанието за нея се припомня, че тя е първата жена начело на ЮНЕСКО - пост, който заема от 2009 година, и един от осемте кандидати за поста генерален секретар на ООН. Изданието коментира, че тя говори пет езика, защитник е на европейското единство, равенството между половете и образованието и има добри шансове да се класира за престижния пост в ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай