Меркел отново обвини Русия в нарушаване на международното право

Меркел отново обвини Русия в нарушаване на международното право | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел в сряда обвини Русия в нарушаване на международното право и мирния ред в Европа, като настоя, че икономическите санкции срещу страната остават неизбежни поради действията й в Украйна.

Твърдата позиция на Меркел следва разочароващата й среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Бризбейн в началото на месеца, по време на която не бе постигнат напредък за решаване на кризата в Украйна, обхванала Европа през последната една година, пише The Wall Street Journal.

"Нищо не оправдава пряко или непряко участие на Русия в сраженията в Донецка и Луганска области", каза Меркел в реч пред германския парламент. "Действията на Русия поставиха под въпрос мирния ред в Европа и представляват нарушение на международното право", добави канцлерката.

"Потенциалните проблеми, които биха могли да възникнат между Москва и Киев заради сближаването на Украйна с Европа, не могат да бъдат основание за настоящата политика на Русия по отношение на тази страна", посочи Меркел. Тя подчерта, че нищо не може да оправдае анексирането на Крим от страна на Русия.

Меркел предупреди, че решаването на украинската криза ще изисква търпение и упорство и подчерта, че икономическите санкции срещу Русия изглеждат неизбежни.

Меркел за пореден път напомни, че украинският конфликт "не може да бъде решен с военни средства". Именно затова Берлин смята за необходимо на първо място да се оказва икономическа и политическа поддръжка на Украйна и, на второ място, ще използва всички възможности "за постигане на политическо решение чрез диалог с Русия", подчерта германската правителствена ръководителка.

От началото на кризата в Украйна Меркел разговаря често по телефона с руския президент Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай