Меркел: Мирът в Украйна не се спазва на 100%

Меркел: Мирът в Украйна не се спазва на 100% | StandartNews.com

Нито една страна не спазва на сто процента Минското споразумение за примирие от момента на неговото подписване. Успяхме обаче да намерим път към напредък в прогреса. Има прогрес, страните вървяха една към друга. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата на страните от "Нормандската четворка". В Елисейския дворец Владимир Путин, Франсоа Оланд, Меркел и Петро Порошенко обсъдиха начина, по който да бъде сложен край на конфликта в Източна Украйна. Срещата им продължи почти пет часа.

"Споразуменията от Минск, благодарение на които намаляха сраженията и напрежението в Източна Украйна, ще се прилагат и догодина. Причината е, че е нужно повече време за подготовка на избори в Донбас съгласно международните стандарти", заяви френският президент Оланд. Путин си тръгна от срещата, без да се появи пред журналистите, а от Кремъл само коментираха, че разговорите преминали в "делова атмосфера".
Вчера Киев и Луганск започнаха да изтеглят тежката артилерия с калибър по-малък от 100 мм от фронтовата линия в Донбас. От Донецк обаче заявиха, че ще направят това на 18 октомври, ако примирието се запази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай